"Монтирането на дистанционни уреди за отчет на топлинна енергия в един дом, освен задължително условие след приетите промени в Закона за енергетиката от март 2021 г., е и улеснение, носещо само ползи за потребителите. Те могат да контролират количеството използвана от тях топлинна енергия. Устройствата спестяват време, средства и усилия. Уредите с възможност за снемане на показанията от разстояние предоставят прецизно отчитане на реално консумирана енергия.

Клиентите плащат 100% реални сметки. Отпада вероятността от човешка грешка при снемането и въвеждането на данните от уредите, тъй като те се пренасят автоматично от устройството за отчет в софтуера за разпределение", заявяват от "Топлофикация Русе".

От топлофикационното предприятие посочиха, че с уредите за дистанционен отчет отпада нуждата клиентите да осигуряват достъп на топлинните счетоводители до имота, тъй като служителите ще извършват отчитането от разстояние. В противен случай, когато не e осигурeна възможност за отчет на уредите в определените дати от топлинния счетоводител, се налага сумите да се начисляват на база максимален специфичен разход за сградата.

При дистанционния отчет няма подобни ситуации, защото служител на обслужващата фирма за дялово разпределение засича топломери и водомери всеки месец без влизане в жилищата. По този начин клиентите плащат само за реално изразходвана топлинна енергия за дадения период и се избягват непредвидено високи суми., уточняват от топлофикационното предприятие. Оттам заявяват, че здравни експерти също препоръчват тази форма на отчет предвид пандемията.

В Русе дистанционният отчет е все по-популярен услуга. Клиентите споделят, че за тях той е несравнимо улеснение и удобство. добавят от топлофикацията. От дружеството направиха съпоставка на сумата, която клиентите трябва да инвестират, за да оборудват един двустаен апартамент с уреди с дистанционно отчитане и колко би им струвало, при неосигурен достъп за отчет.

Ако клиент реши да постави уреди с възможност за снемане на показанията от разстояние, ще плати приблизително 220 лева. В случай, че същият собственик запази сегашните си уреди и не е осигурил достъп за отчет в посочените дати, може да получи сметка за близо 350 лв. Следва възражение, осигуряване на достъп и отчет, корекция на сумата и плащане. От топлофикацията са категорични, че в случай, че клиентите обзаведат апартаментите си с нови уреди за дистанционен отчет, ще си спестят всички главоболия описани по-горе, а сметките ще се изготвят максимално точно и бързо без нужда от съдействие на клиента.

От "Топлофикация Русе" съветват потребителите да се консултират с техния топлинен счетоводител преди да закупят и монтират топломерите, разпределителите и водомерите с дистанционен отчет.