l Сривът дойде след изявление на президента Ердоган, че ще обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, сред които САЩ, Франция и Германия

l Дори търговци от Истанбул пътуват до Одрин, за да продават на наши сънародници

Турската лира се срина до рекордно ниски нива в понеделник и изгуби 1,6% от стойността си спрямо долара, след като през уикенда президентът Реджеп Ердоган обяви, че ще обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, сред които САЩ, Франция и Германия, предаде Ройтерс.

Един долар се продава за 9,8 турски лири, а сривът на валутата е с 24% спрямо долара в сравнение с началото на годината.

Поводът за провокативните действия на турския президент е, че западните посланици излязоха с общо искане за освобождаване на турския активист Осман Кавала.

Слабата лира обаче веднага предизвика бум от български туристи, които минават границата за пазар, съобщават турските медии. “Все повече туристи от България се оплакват от болки в ръцете, причинени от носенето на пълни торби с покупки от Народния пазар”, пишат те.

Турската валута започна да поевтинява към рекордни дъна още през миналата седмица, след като Турската централна банка намали основния си лихвен процент с 200 базисни пункта въпреки нарастващата инфлация, като този шокиращ ход беше определен като безразсъден от редица икономисти и опозиционни депутати.

Според наблюдатели призивът на Ердоган за изгонването на посланиците съвпада с излизането на нови социологически данни, според които подкрепата за него и неговата Партия на справедливостта и развитието отслабва на фона на поскъпването на живота в страната.

Най-често българите пътуват за изгоден шопинг до Одрин, като до града има и автобусни еднодневни екскурзии.

Според турски медии миналия уикенд градът се е напълнил с десетки автомобили с българска регистрация. Основно се купуват дрехи, кoзмeтикa, пoчиcтвaщи пpeпapaти, храни, лаптопи, смартфони, телевизори, климатици, хладилници и дори мебели за дома.

Турските медии са пълни с репортажи и снимки на претъпкани с най-разнообразни стоки коли и автобуси. Търговците са доволни, защото българите пазаруват повече от местните хора. Освен това много истанбулски търговци започнали да предлагат стоките си в Одрин, за да запазят оборота си.

Продавачите се молят да не бъде затворена повторно границата, както това се случи в предишните пикове на пандемията.

За първите 6 месеца на годината около 1 милион българи са посетили южната ни съседка, повечето от тях именно с цел пазаруване.