Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат проверявани за COVID, без никой да им бърка в носовете, тъй като тестовете са щадящи.

Секрет ще се

взема от слюнка,

обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Самият тест включва издължена част под формата на близалка, в единия край на която има тампон, който се поставя върху езика. Така се взема секрет, който след това се смесва с физиологичен разтвор, от него се капва върху плочка и резултатът е видим до няколко минути - при две черти е положителен, а при една - отрицателен, обясни Николай Костов, председател на собствениците на аптеки в България.

Здравното министерство ще осигури 13 млн. теста, като обществената поръчка за закупуването им трябваше да бъде обявена в понеделник. Очакванията на министър Кацаров са да има налични количества в началото на следващата седмица. Връщането в клас ще стане едва когато те бъдат доставени, обяви той. 1 ноември, понеделник, е Денят на будителите и е неучебен.

Идеята е на малко по-късен етап по същия начин да се включи и по-горният курс - 5-и - 7-и клас, а постепенно и всички ученици до 12-и клас. Това ще позволи да се учи присъствено дори в областите, които попадат в тъмночервената зона по разпространение на коронавируса. Ако дете има позитивен тест, ще бъде връщано, без да се налага карантина на целия клас.

Филтър обаче ще има и за учителите - с връщането на децата в клас и за тях се въвежда изискването за зеления сертификат. Първо той ще стане задължителен за началния курс, който първи ще се върне в училище, а след това и за всички останали.

Учителите,

които не са

ваксинирани или

преболедували,

ще се тестват

2 пъти седмично

с антигенни тестове в училище, обяви образователният министър проф. Николай Денков.

Ваксинираните до вчера учители са малко над 37% с първа доза или със завършен цикъл, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Министърът напомни, че в момента има 4 области със заболяемост над 1000 на 100 000, което означава, че

всеки 1 на 100

души е болен

И няма друг начин децата да се върнат в клас, като им бъде осигурена чиста среда.

Образователни експерти дават пример и с опита навън. В много от университетите в САЩ например дори преболедувал и ваксиниран студент всеки понеделник е длъжен да мине и през бърз тест, за да влезе на лекции.

Мярката за училищата у нас бе подкрепена от Национална мрежа за децата. “Такова беше и нашето предложение още през лятото с цел да започне нормално учебната година, да се осигури чиста среда и да се избегне верижното карантиниране на деца и класове, което наблюдаваме сега”, обясни Пламена Николова от гражданската организация.

“Единствената възможност учениците да се върнат в присъствена форма на обучение е да започне тестването на малките ученици. За тази цел трябва да се приложи стабилна информационна кампания, която да обхване всички родители на децата от начален етап. По този начин да се преодолеят страхове и всякакви негативни нагласи към тестванията на децата.” Това коментира за “24 часа” Диян Стаматов, директор на столичното 119-о СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на просветата.

“Време беше да го решат.

Проблемът идва

от част от

родителите,

които не искаха да се тестват децата им”, допълни Величка Стойчева, директор на столичното 18-о средно училище. Направили анкета на 15 и 16 септември дали са съгласни да тестват децата, като още не е имало яснота с какъв тип тестове. 60% от родителите тогава потвърдили, други задавали въпроси. Сега пуснали втора анкета и се надяват на единични откази, след като е ясно, че тествоете ще са щадящи. Директорката е “за”, защото децата от 1-и до 4-и клас трудно се обучават онлайн, въпреки че учителите си вършели работата брилянтно.

Подкрепям решението, аз съм един от инициаторите, каза директорът на 51-о средно училище “Елисавета Багряна” Асен Александров. От бюджета на училището му

още преди месец

сами купили

тестове, които

излизат по около

7 лв.

Учителите се тествали всеки понеделник, проверили и един клас деца.

“Тестовете, които купихме в нашето училище, са слюнчени. Плюе се в пликче. Слага се в разтвор. Една чертичка е отрицателен, две - положителен”, обясни Александров, който е и председател на Сдружението на директорите в средното образование. (24часа)