В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно искане, да не ги затваряме. Тези мерки са част от техните искания и не приемам да се настройват професионални и социални групи.

Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева по отношение на кризисните мерки по БНТ.

Второ поредно служебно правителство трябва да решава сложни проблеми. Тези стъпки изглеждат малки, но са това, с което разполагаме, заяви Везиева. 

Според нея всеки има право на избор да избере дали да се ваксинира - и в заведенията, и в държавната администрация. Държавната администрация спазва стриктно режим на работа – от вкъщи, онлайн срещи, а и голяма част са ваксинирани, изтъкна тя. Пресечната точка е в личната ни отговорност и колко спазваме мерките, за да тръгне икономиката, категорична е министърката. 

Тя каза още, че в момента инфлацията е 3%, това е свързано със световната инфлационна криза и начина, по който пандемията се отрази – производството не смогва да отговори на потребителския интерес. България се намира във валутен фонд и нямаме много механизми да влияем на пазара, можем чрез социални мерки. "Надявам се в края на годината да приключим този тежък период", каза Везиева.

При инвестициите няма толкова спадане на ръста, а отглагане на изпълнението им и е по-добре да мерим през капиталообразуването на активите, които при инвестициите са 18% от БВП и имаме нарастване със 700 млн. лв. 26 проекта са сертифицирани от началото на година за 1,142 млрд. лв.

ББР създаде нова практика в мениджмънта, отвори нови програми за малки и средни фирми, направиха електронна платформа, чрез която фирмите да кандидатстват за кредити, припомни Везиева.