Традиционно доброто сътрудничество във всички сфери и възможностите за неговото задълбочаване обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепрезидентът на Социалистическа република Виетнам Во Тхи Ан Суан.

Госпожа Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ѝ колега Йотова. Началото на своята първата визита в Европа след избирането ѝ виетнамският вицепрезидент осъществява в нашата страна. Миналата година България и Виетнам отбелязаха 70 години дипломатически отношения.

Българският държавен глава Румен Радев приветства вицепрезидента на азиатската страна на „Дондуков“ 2. Румен Радев и Илияна Йотова проведоха съвместна среща с Во Тхи Ан Суан, на която бяха обсъдени възможностите за задълбочаване и разширяване на връзките между България и СР Виетнам. По време на дискусията с президента Радев и вицепрезидента Йотова сигурността и отбраната бяха отличени като области с висок потенциал за реализиране на съвместни проекти.

Виетнамският вицепрезидент отправи покана към българския държавен глава да посети Виетнам.

На разговорите между двете делегации бяха изтъкнати дългогодишните традиции в областта на образованието. „Благодаря на българската държава и българския народ, че подготвиха хиляди наши възпитаници, много от които заемат висши държавни постове. Тези хора допринасят за по-тесните връзки между нашите две държави и два народа“, подчерта Во Тхи Ан Суан. Вицепрезидентът Йотова се обяви за възстановяване на тази традиция и за разширяване на възможностите за студентски обмен. Тя се надява на положителен отговор в скоро време на отправеното от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ предложение за гост-лектор по виетнамски език в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между България и Виетнам.

Илияна Йотова и Во Тхи Ан Суан изразиха надежда, че след съвземането от пандемията ще се задълбочат културните контакти между България и Виетнам с конкретни инициативи. Българският вицепрезидент изтъкна засиления интерес на българите към виетнамската култура.

Неизползваният потенциал в търговско-икономическите отношения също беше обсъден на срещата. Илияна Йотова открои важното място, което заема Виетнам в Асоциацията на страните от Югоизточна Европа, и стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН. Вицепрезидентът се обяви и за задълбочаване на двустранните отношения чрез повече възможности за инвестиции. Виетнамският вицепрезидент отбеляза позитивната тенденция на 50-процентов ръст в търговско-икономическите връзки за тази година. По-специално бяха коментирани възможностите за инвестиции от страна на Виетнам в селското стопанство. Обсъдено беше и сътрудничеството в туризма. „България е малка, но привлекателна и много интересна страна. Имаме много възможности за лечебен туризъм“, посочи Илияна Йотова.

Във водената от вицепрезидента на Виетнам делегация са заместник-министри и представители на бизнеса. Председателят на Виетнамския съюз на жените Ха Тхи Нга запозна подробно вицепрезидента Йотова с правителствените политики за подпомагане на жените и децата в условията на пандемията от Ковид-19, както и с различните програми, насочени към работещите. Ваксинацията във Виетнам върви с бързи темпове, като 55% от населението е ваксинирано. Приоритет е ваксинирането в големите градове. Четвъртата вълна на пандемията се е оказала най-тежка за Виетнам, стана ясно на срещата.

По-рано на пл. „Александър Невски“ в столицата се състоя официалното посрещане на вицепрезидента на СР Виетнам. Во Тхи Ан Суан се поклони и положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Разширяване на възможностите в двустранните контакти обсъдиха вицепрезидентите на България и Виетнам
Разширяване на възможностите в двустранните контакти обсъдиха вицепрезидентите на България и Виетнам