КЕВР промени Методиката за цените на доставчика от последна инстанция, това сваля сметките на фирмите, които получават електроенергия от него, мярката е за три месеца

От 1 ноември 250 000 фирми, които получават тока си от доставчика от последна инстанция (ДПИ) ще получават отстъпка от цената на тока. Комисията за енергийно и водно регулиране прие промени в методиката за определяне на цената на този доставчик, за да ограничи негативното влияние на високите цени на тока на борсата.

Промените са насочени към фирмите от малкия и средия бизнес, които са на свободния пазар на електроенергия, но не са сключили договор с търговец, а се снабдяват с електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция. Това е най-скъпият начин за снабдяване, който има дисциплиниращ ефект, цели се потребителите по-бързо да сключат договор с търговец на електроенергия.

Към момента при този доставчик са около 256 хиляди небитови потребители, или 41% от всички потребители, купуващи електроенергия от свободния пазар. КЕВР промени формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ и това ще позволи сметките на небитовите потребители да бъдат намалени с 15  до 30 лева на мегаватчас. Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1 ноември, като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар, за да не заплащат електроенергия по цени на ДПИ, където тя е значително по-висока.

Съгласно методиката средната продажна цена на електроенергията на ДПИ е обвързана с цената на електрическата енергия на пазарен сегмент „Ден напред“ на борсата, като включва и компонента за дейността „доставка на електрическа енергия от ДПИ“. С приетите изменения, за посочения 3-месечен период, тази компонента ще бъде в размер на 5 на сто, но не повече от 10 лв. за мегаватчас, което ще намали средната продажна цена за клиенти на ДПИ. По този начин за малките небитови клиенти се осигурява допълнителен преходен период, през който те ще могат да сключат договор с доставчик по свой избор.