“Булгартрансгаз” може да обслужва кредитите си за “Балкански поток” и да се разплаща с изпълнителите, нещо повече - и да изпълнява инвестиционната си програма. Тя включва разширение на хранилището в Чирен, връзката със Сърбия, участието в терминала за втечнен газ при Александруполис, разширение на инфраструктурата.

Заключенията са от приет от КЕВР доклад, в който е изследвана опасността от свръхзадлъжнялост на газопреносния оператор. Проверката беше назначена след доклад на регулатора до министъра на енергетиката Андрей Живков, че “Булгартрансгаз” е сключила договори с изпълнителите на “Балкански поток” - “Аркад” и “Ферощал Балкангаз”, и с банките кредиторки, без да е искано съгласие на КЕВР. Това бе повод министърът да поиска оставки в “Булгартрансгаз”, което не беше одобрено от надзорния съвет. Затова след това поиска и освобождаването на мениджърите на БЕХ. КЕВР пък глоби газовия оператор с 427 000 лв.

От доклада става ясно, че парите на “Булгартрансгаз” от 2021 до 2030 г. ще се увеличат 4 пъти и компанията може да се разплаща с изпълнителите и кредиторите.

В документа се акцентира и на авансовото плащане на 683 млн. лв. такси от “Газпром експорт” до средата на 2023 г. С тях газовият оператор е издължил на “Аркад” 461 млн. лв., с което се икономисват над 80 млн. лв. лихви. Заради предсрочното плащане е намалена и лихвата от 4,1 на 3%, с което се пестят още 14,6 млн. лв.

Компанията е предоговорила с банките и лихвите по кредитите от стигащи до 3,5% на 1,35% - 2%. Общо са спестени над 120 млн. лв.