Емблематичният гръцки продукт - сиренето фета, е изправен пред голямо предизвикателство. Случаите на фалшифициране на млечния продукт, които излязоха наяве в последните месеци със засичането на подобни количества в Гърция и извън страната, както и съобщенията за неточно посочване на произхода на използвано при производството мляко, подкопават опитите за налагане и развитие на фетата на международните пазари и всичко, което е направено до момента за популяризиране на този уникален продукт, пише в. "Икономикос тахидромос", цитиран от БТА.

Скорошните разкрития за гръцка компания, която изглежда е излъгала за произхода на 7,7 тона мляко от България, е само върхът на айсберга.

Преди месеци и други компании бяха засечени да разпространяват неистинско сирене фета в рамките на Гърция и извън границите й - например на пазарите в Швеция и Германия. За тези, които работят в сектора, подобни случаи са най-голямата заплаха за определения като уникален гръцки продукт. Те дават повод на страни-конкуренти на Гърция като Дания отново да отворят въпроса за уникалността в производството на гръцкото сирене фета.

Всичко това се случва в момент, в който през последните пет години се регистрира ръст на износ на фета като обем. Големи и малки компании се опитват да се възползват от уникалността на продукта и да го предлагат в Европа. Ръстът на продажбите по отношение на обема обаче не води след себе си увеличение на стойността на износа. За периода 2015 г. - 2020 г. износът на фета е нараснал с 53,3 на сто, достигайки 80,7 милиона килограма на година, но стойността на изнесената стойност се е ограничила до 420 милиона евро.

От сектора признават, че има силна конкуренция, особено по отношение на цените, тъй като в чужбина голям конкурент на фетата е бялото сирене, което може да няма никаква връзка с гръцкия продукт, но заради цената си "краде" клиентите й. Много чуждестранни производители наричат продуктите си "Фета в гръцки стил" или им дават гръцки имена, с което създават объркване сред потребителите.

Наред с това не липсват и гръцки компании, които в опита си да настъпят на чуждестранните пазари следват политиката на ниската цена, която не отговаря на реалната стойност на фетата. Смята се, че тази стратегия ще се върне като бумеранг срещу Гърция в момент, в който се опитва да се концентрира върху конкурентните предимства на предлаганото качество. Каквато и да е загуба на стойността на фетата подкопава бъдещето на продукта, смятат от бранша.

От общо 127 милиона килограма фета, на колкото се изчислява вътрешното производство през 2020 г., 62 на сто са били изнесени в чужбина. Петнадесет са най-важните пазари, които усвояват над 90 на сто от износа. Европейските държави, както и страните, където живеят представители на гръцката общност, заемат първите десет позиции.

Друг голям проблем за производителите е намаляването на числеността на стадата, което води до намаляване на количеството мляко и до увеличаване на цената му. Особено силно това се наблюдава през последните години. А фетата трябва да бъде произвеждана само от гръцко мляко.

Тази година цената на литър мляко е достигнала почти 1,20-1,25 евро, докато година по-рано тя е била 0,96 евро. Този факт в съчетание с поскъпването на фуража с 20-30 на сто заради ситуацията на международните пазари, водят до окачване на цената на крайния продукт.

Фетата е призната за гръцки традиционен продукт със защитен произход от Европейския съюз с директива 1151/2012. За да изпълнява условията за произход гръцкото сирене трябва да се произвежда от овче мляко или смес овче с до 30 на сто козе мляко. Млякото трябва да е от местни стада, да се събира от конкретни райони и да съдържа поне 6 процента мазнини.