iRobot е една от най-популярните марки роботизирани прахосмукачки на пазара. Уредите са качествени, почистват добре и са лесни за употреба. Но колко често е нужно да пускате робота прахосмукачка, за да поддържате идеална чистота у дома?

Едва ли има домакинство, в което прахосмукачката се пуска по-рядко от веднъж на седмица. Има и домове, в които iRobot се включва всеки ден. Кой е правилният подход? Отговорът не е еднозначен и зависи от редица фактори, като подовите настилки, размера на дома, наличието на домашни любимци и други. Ще ги разгледаме един по един.

Подовите настилки и килимите

Ако подът Ви е покрит само с паркет или плочки, той ще се почиства много по-лесно. Колкото повече килими имате, толкова по-често ще се налага да използвате прахосмукачката. Мокетът изисква почистване всеки ден или през ден.

Обитателите

Факт е, че дом с деца или домашни любимци има нужда от доста повече почистване. Космите на кучето или котката са навсякъде и, освен че създават усещане за мръсотия, също така ръсят и мъртви кожни клетки, които могат да предизвикат алергия. За децата е ясно – трохички, хартийки и всевъзможни, незнайно откъде появили се дреболии… Така че в този случай всекидневното почистване с iRobot вероятно е най-добрият вариант за Вас.

Местоположението на дома

Ако домът Ви се намира в сух и прашен район, вероятно се замърсява доста лесно. Около две-трети от праха в дома идва отвън, така че около натоварените улици в града например ще имате нужда от чистене най-малко на два-три дни.

Здравето на обитателите

Разбира се, чистотата на дома означава здраве. Бактериите, микроорганизмите, акарите, други алергени и запрашаването са рискови фактори за доброто физическо състояние на обитателите. Ако някой у дома страда от астма, алергия или има понижен имунитет, почиствайте с робота прахосмукачка всеки ден.

Как да почистите качествено с iRobot

Докато iRobot почиства първите няколко пъти, останете вкъщи и го наблюдавайте. Така ще видите дали има места, които не може да достигне. Погрижете се да разместите мебелите, които му пречат.

Преди да включите прахосмукачката, огледайте добре пода. Махнете всичко, с което роботът не може да се справи и което ще препречва ненужно пътя му. Ако има разлети течности, избършете ги и подсушете или просто ограничете достъпа на уреда до тях, за да не го повредите.

По възможност дръжте докинг станцията за зареждане в средата на помещението. Така роботът ще стига по-бързо до нея, когато батериите му се изчерпят. Почиствайте контейнера и четките след всяко използване на робота прахосмукачка.