Първият полет на новия нискотарифен превозвач WizzAir от Лондон ще бъде посрещнат с празнична церемония на 3 ноември на летище Пловдив. С него влиза в сила зимното разписание на аеропорта. Това съобщи за 24plovdiv.bg временно изпълняващият длъжността директор Пламен Спасов. Компанията ще обслужва три нови маршрута – от Пловдив до Лондон, Дортмунд и Меминген. „Дали полетите ще бъдат 2 или 3 пъти седмично, зависи изцяло от ситуацията с Covid-19”, коментира Спасов.

Очаква се от декември да възстанови дейността си и другият нискотарифен превозвач Rayanair по линията Пловдив-Лондон с два полета седмично.

В момента служителите на аеропорта активно го стягат за зимния сезон. В готовност да посрещат пасажери са салонът за пътници и пистите.

Ситуацията в колектива обаче е напрегната, заради честата смяна на ръководния състав. От началото на годината Пламен Спасов е четвъртият и.д. директор. Няма гаранция, че ще остане за постоянно, коментират дългогодишни служители.

Преди дни изпълнителният директор Андрея Андреев хвърли оставка само месец след встъпването си в длъжност поради несъгласие с политиката на държавата и намеренията летището да се даде на концесия. На негово място със заповед на транспортния министър Христо Алексиев временно е поставен Пламен Спасов – бивш кмет на Община „Родопи“ и независим член на Съвета на директорите.

Междувременно  министерството на транспорта отново обяви конкурс за двама представители на държавата в Съвета на директорите на "Летище Пловдив" ЕАД. Кандидатите трябва да представят писмена концепция и стратегия за развитие. От тях се очакват също идеи за привличането на нови клиенти и контакти с туристическата индустрия. В концепцията трябва да залегне и програма за финансово стабилизиране.

Конкурсът има писмена и устна част. На събеседване ще бъдат поканени само онези кандидати, които са събрали над 20 точки.

По наша информация документи за участие вече са подали доскорошният директор Андрея Андреев, а също и досегашните членове на борда Спас Шуманов и Петър Ангелов.