Остава заявката, че учениците се връщат в клас на 8 ноември

Засега причина за промяна на противоепидемичните мерки няма. Моментните са достатъчни, като се следят един куп показатели и се прави оценка на риска. Ако тя покаже, че ситуацията при тези мерки не е овладяна достатъчно, тогава могат да се променят. 

Проблем от гледна точка на невъзможност хората да бъдат лекувани или хоспитализирани няма, което ни кара да мислим, че можем да минем през кризата и без пълен локдаун. 

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник".

За пореден път той обясни, че реално и сега страната ни е в пълен локдаун, с изключение на ситуации, в които е осигурена безопасна среда.

"Ако обектите работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ", каза Кацаров.

Това, което преживяваме в момента е най-тежката от всички COVID вълни досега, категоричен е той. Заразените в момента на седмична база са близо 30% повече, спрямо която и да е от предходните вълни.

"В същото време обаче, хоспотализираните са с 25% по-малко. Това се дължи на подобрената извънболнична гружа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ и като цяло здравната система се справя доста по-добре от предишните вълни. Това се дължи на по-добрата организация, на направеното планиране още през лятото и на натрупания опит както в спешната помощ, така и в болниците, на новите COVID отделения, които създадохме преди месец и изпълняват своята функция", обясни здравният министър.

Относно недостига на легла, за който сигнализират от почти всички болници в страната, Кацаров обясни, че броят на леглата не е миродавно число, защото една болница може да има 10 легла и 5 екипа, които да ги обслужват, а други 10 боници да имат по 3 интензивни легла и 10,20 или 30 екипа, които да ги обслужват.    

Подходът ни е основан на комплексна организация, а не просто на брой легла, който не е миродавно число. Важни са екипите, които ги обслужват. Те могат да бъдат преструктурирани и същият брой екипи да бъде използван по-ефктино и да обслужва повече легла, обясни Кацаров. 

Той потвърди отправената в края на миналата седмица заявка, че учениците от началния етап ще могат да се върнат в клас от 8 ноември. Вече са избрани доставчиците на тестовете, които ще се позлват за проверка на децата. Фирмите са 2, за да могат да доставят цялото количество от 400 000 теста в рамките на 3 дни. Кои са фирмите обаче, Кацаров не посочи. 

 Очаквайте подробности