Производственият и логистичен център на фирмата е вече върху 50 декара площ

Със символична първа копка на разширението на производствената база на “Ролпласт” в Костинброд бе даден официален старт на строителството на две нови сгради. Така предприятието за врати, дограми и щори вече ще се разполага върху приблизително 50 декара площ в индустриалната зона на града, като общата инвестиция от построяването на първите халета досега надхвърля 70 млн. лв.

В церемонията в сряда участваха министърката на икономиката Даниела Везиева, зам.-министър Ивелина Пенева, шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, мажоритарният собственик на “Ролпласт” Светлин Николчев и Калин Пешов, член на надзорния съвет на “Главболгарстрой Холдинг”.

Министър Везиева посочи, че се работи за прозрачна бизнес среда, а разширяването на производството на компании в страната

е доказателство,

че това се

оценява

положително

както от български, така и от чужди инвеститори.

Новата инвестиция, за която се очаква предприятието да получи скоро сертификат за инвеститор клас “А”, е за около 18 млн. лв. Това ще позволи зоната да получи пряк пешеходен достъп до града с велоалея. Преди около три години при предишното разширение на завода общината изгради кръгово движение, което улеснява достъпа до зоната.

Разширението представлява две сгради – производствена, в която ще се преместят машините за дограми, и административна. Първата е с площ 4600 квадратни метра, а втората – 1150 квадрата но с приблизително 5 хиляди квадратни метра разгъната застроена площ. Предвиден е и паркинг за 150 коли.

Както и предишните разширения на завода, новото също се прави от “Главболгарстрой”. “С тази инвестиция

създавате

работни места

в България

и най-важното е, че помагате на хората да останат тук”, каза по време на церемонията Калин Пешов. Стойността на цялото строителство, което компанията е извършила за “Ролпласт”, е около 25 млн. лв., добави той.

В момента “Главболгарстрой” изгражда десетки индустриални сгради из цялата страна и в чужбина.

“По принцип около 70% от обема на строителството, което извършваме в момента, е на частни инвеститори”, каза Пешов и сподели, че въпреки поскъпналите през последните месеци строителни материали, нямат проблем с довършването на обектите, тъй като лесно намират общ език и успяват да калкулират оскъпяването.

Общата инвестиция на “Ролпласт” в производствения комплекс в Костинброд вече надхвърля 70 млн. лв. и на практика замисълът отпреди 15 години е осъществен почти на 95%, каза собственикът на фирмата Светлин Николчев.

Кметът на Костинброд Трайко Младенов заяви, че общината е готова да участва в евентуален конкурс за приза “Община, свободна от корупция”. Става дума за съвместна идея на икономическото министерство и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за национално състезание между общините. “Все още не сме разработили критериите и конкурсът вероятно ще отнеме цяла една година. В общи линии обаче става дума за изследване на местното население и инвеститорите в дадена община за усещането им за корупция по много показатели”, каза министър Везиева.

 

Част от вече започнатия строеж. Бетонните греди се произвеждат в базата на ГБС в Самоков.
Част от вече започнатия строеж. Бетонните греди се произвеждат в базата на ГБС в Самоков.