Българи от вътрешността на страната масово пазаруват според повечето брокери

Пандемията, която спря много българи от пътуване в чужбина и отново ги насочи към родното Черноморие, раздвижи пазара за ваканционни имоти в Бургаска област. Напоследък се забелязва ръст на сделките за продажба на вили и апартаменти по морето, казват брокери. Причината е, че в тази несигурна ситуация българите предпочитат да имат място за летните си ваканции.

“Само за седмица сме продали 3 апартамента в Слънчев бряг, което не ни се е случвало от 3 г.”, казва управител на средно голяма агенция.
Българите търсят всичко де що е край брега - от къщи в малките градчета до големи 3- и 4-стайни апартаменти в Бургас, Несебър или Созопол. Купуват и на юг - към Приморско и Царево.

Много от имотите са на руснаци, които ги разпродават. Тази тенденция се забелязва от 3 г., но заради COVID продажбите зачестиха през 2020-2021 г. Учудващо самолетът от Москва до Бургас пътува винаги пълен с руснаци, коментират от летището.

Преобладаващите сделки се сключват на цени от 800 до 1300 евро за квадрат за апартаменти и вили по Южното Черноморие в зависимост от изпълнението им и екстрите. За разлика от минали години сега предпочитанията са към мебелирани жилища.

Ръстът на продажбите се забелязва особено след края на летния сезон, като през октомври е имало истински бум на търсенето.

Освен с пандемията една от причините за засиления интерес към ваканционните имоти се обяснява и с все по-нарастващата инфлация през последните месеци. Българите гледат на недвижимата собственост като на сигурна инвестиция.

Преобладаващата част от купувачите са българи от вътрешността на страната. За разлика от минали години сега те проявяват интерес и към апартаменти в самия Бургас, а не само в курортите. Купуват предимно апартаменти в комплексите с добра локация и в близост до морето на цени от 900-1000 евро за квадрат.

Интересът към Бургас се дължи на това, че е голям град, с добре развита инфраструктура и интересен културен живот. Освен това от него всеки ден могат да пътуват до всяко кътче на Българското Черноморие, а пазарите в съседна Турция са на 100 км.

Купувачи има и от граждани на ЕС, но са малко. Интересът към ваканционни имоти при тях се забелязва през последните два месеца. Включително има и англичани, които преди година са продавали къщата си в Странджа, но решили да я задържат и са изтеглили обявите си от агенциите за недвижими имоти.