Две от организациите на индустрията - КРИБ и БФИЕК, благодарят на “Булгаргаз” и КЕВР

След четири дни битки бизнесът извоюва и за стопанските потребители цена от 93,11 лв. за мегаватчас на природния газ от 1 ноември.

В петък - 5 ноември, “Булгаргаз” внесе заявление в КЕВР с цена на газа от 1 ноември точно тези 93,11 лв., съобщават две от организациите на бизнеса - КРИБ и БФИЕК. До късно следобед в петък обаче на сайта на регулатора то не беше качено.

Каква е хронологията от битките до благодарността на индустрията? На 1 ноември в късния следобед в Министерския съвет беше обявено, че газът през ноември за топлофикациите и газоразпределителните дружества няма да е 124,76 лв., а 93,11 лв. и това е намаление спрямо октомврийската цена от 94,54 лв.

Това бе обявено

като постижение

от вицепремиера Гълъб Донев, председателя на КЕВР Иван Иванов и шефа на “Булгаргаз” Николай Павлов.

Почти в същия час бизнесът реагира, че за него цената остава 119,87 лв. и това е увеличение от 27% спрямо октомври.

В този ден сутринта “Булгаргаз” внесе заявление в КЕВР газът да струва 119,87 лв. за мегаватчас. Към 10,10 ч в регулатора е пристигнало писмо по мейла от “Газпром”, че ще доставят спестени заради пандемията миналата година количества на по-ниски цени.

По принцип цената на бизнеса, който има договори с “Булгаргаз”, зависи от заявлението на компанията. Газовата компания обаче не внася ново заявление, КЕВР не го изисква и определя по-ниска цена само за регулирания пазар. Така

цената за

индустрията с

договори остана

119,87 лв., или с

27% по-висока от

октомврийската

Последваха декларации от бизнеса за субсидиране от бизнеса към бита, както и искане на оставка на шефа на КЕВР.

В петък обаче КРИБ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори с писмо до медиите благодариха на “Булгаргаз”.

В него се казва: “С постигнатите договорености “Булгаргаз” за пореден път ще прехвърли ползите от успешно проведените преговори в тази безпрецедентна енергийна криза, което ще се отрази благоприятно на индустриалните клиенти. Цената на природния газ за стопанско потребление ще бъде 93,19 лв/мвтч през ноември, която е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови пазари.

Изказваме своето задоволство от интензивната работа на ръководството на “Булгаргаз” и лично на изпълнителния директор Николай Павлов за намиране на резерви и балансирано разпределяне на цената на природния газ върху всички клиенти на “Булгаргаз”."

Работодателите

благодарят още

на КЕВР и лично

на председателя

Иван Иванов, независимо, че искаха оставката му.

Според двете организации “Булгаргаз” е пример за държавно дружество, което се управлява “компетентно, професионално и честно”.

От КЕВР заявиха, че обмислят как да се произнесат с ново решение, което да е юридически издържано.

Запитан защо Асоциацията на индустриалния капитал в България не благодари, председателят ѝ Васил Велев реагира: “Затова, че ни направиха на луди четири дни и вместо да си гледаме работата, се занимаваме с цената на газа - добре, благодаря им!”