Май бил дефектен насип, но МВР и МРРБ ще проверят

Експерти вече огледаха проблемния участък, за да дадат бързо становище какво трябва да се прави

В един и същи ден - 5 ноември, първо вицепремиерът Бойко Рашков, а след него и кандидат-депутатката Мая Манолова видяха пропадане от 600 метра на новостроящ се участък от магистрала “Хемус”.

Първо Рашков обяви, че “600 метра от изграждащия се в момента участък на магистрала “Хемус” между пътните възли “Буховци” и “Белокопитово" се е срутил днес” (в петък - бел. ред). Няколко часа по късно Манолова публикува във фейсбук същата информация. Пусна и документ от МВР, от който обаче се оказва, че проблемният участът е дълъг 60 метра, а не 600.

В събота от МВР съобщиха, че с експерти от Областно пътно управление и РДНСК са направил оглед на проблемния участък. Според шефа на полицията в Търговище старши комисар Мариан Михайлов участъкът, който е пропаднал, е подготвен за въвеждане в експлоатация и вече бил с асфалтово покритие, маркировка и мантинели. По думите му целта е проверката да приключи в кратък срок и да се оповестят резултатите.

Пак в събота и пак във фейсбук се включи и бившият регионален зам.-министър Николай Нанков, който обобщи твърденията на всички институции и строителни компании, които опровергават Бойко Рашков и Мая Манолова.

Нанков изброява:

“Автомагистрали – Черно море”: Няма пропадане на “Хемус”. Правят се допълнителни отводнителни мероприятия;

АПИ за сайта “Медиапул”: Няма срутване на магистралата.

На изграждащия се участък между Буховци и Белокопитово са установени деформации в насипното тяло в района на 318-и км след мостовото съоръжение край село Черенча.

Шефът на Областното пътно управление в Търговище пред БТА: Работи се по отстраняване на дефект на строежа на “Хемус” край шуменското село Черенча.

И “свежата” новина на служебния вътрешен министър не е толкова свежа – ремонтните дейности се осъществяват от около месец, не от вчера.

И още нещо – участъкът край Шумен не се строи с ин хаус възлагане от “Автомагистрали” ЕАД, а след проведена обществена поръчка. Изпълнител е консорциум от няколко частни компании, сред които и “Автомагистрали – Черно море”.

От консорциума изпълнител на отсечката уточниха, че в момента се прави укрепване на терена. “След открито несъвършенство в основата на насипа в момента то се отстранява”, обясни ръководителят на обекта Асен Тодоров. Нямало свличане или срутище, а се правели допълнителни отводнителни мероприятия. Те се наложили, защото в насипа, който е изграден преди година и половина, били установени атипични слягания. “Преценихме, че е по-добре да се направят допълнителни отводнителни мероприятия, за да не може това впоследствие да компрометира пуснатата в експлоатация магистрала”, посочват от изпълнителя. Това се правело изцяло за сметка на компанията, а дейностите ще продължат около 20 дни.

Според фирмата изпълнител няма нито свлачище, нито срутище, а става въпрос за дефектен насип.
Според фирмата изпълнител няма нито свлачище, нито срутище, а става въпрос за дефектен насип.