"Топлофикация Перник" си постави за цел да намали въглеродните емисии. В последните две години работим по проект, чрез който ще произвеждаме енергия от природен газ целогодишно. Въглищата ще се изгарят само по време на отоплителния сезон. По този начин правим сериозна крачка, с която допринасяме за ограничаване на замърсяването на въздуха, в съответствие с политиката на Европа". Това заяви директорът на едно от най-големите предприятия в Югозападния въглищен регион Ясен Кацаров.

По думите му като един от основните работодатели в района на Перник и сред първите топлофикационни дружества в България те се ангажират с постигането на заложените от тях амбициозни цели за трансформацията на "Топлофикация Перник". "Екологичната ни политика включва конкретни мерки в няколко основни насоки - намаляване на емисиите и в бъдеще производство на 100% зелена енергия от природен газ и биогорива, за да помогнем за опазване на околната среда“, добави Кацаров.

"Възобновяемите източници на енергия са алтернативи на твърдите изкопаеми горива. С тях се допринасят за намаляването на емисиите, диверсифицирането на въглищата и намаляване на зависимостта от тях. Биомасата е важен природен ресурс за получаване на чиста енергия. Именно по тази причина поетапната замяна на въглищата с по-екологични горива започна с идеята за внедряването на биомаса. Тя е екологичен източник на енергия. Използването й допринася за намаляване на въглеродните емисии и не оказва вредно въздействие върху околната среда. Друго нейно предимство е, че биомасата е възобновяем източник на енергия", разказа Ясен Кацаров.

Той посочи, че трансформацията ще се случи поетапно и с предприемане на обмислени действия. Директорът сподели и за следващата голяма стъпка, която са направили за производство на по-екологична енергия, а именно инвестицията в природен газ. "Синьото гориво“ е за предпочитане при производството на енергия поради по-ниското ниво на замърсяване в сравнение с други изкопаеми горива. С въвеждането на природния газ в енергийния микс ще се допринесе за намаляването на въглеродните емисии и подобряване на въздуха в град Перник.

"Ще осигуряваме екологична топлинна енергия на клиентите. Смятам, че към този момент бъдещето на българските топлоелектрически централи е в използването на природен газ и възобновяеми енергийни източници. По този начин всички ние ще имаме шанса да продължим да работим и да запазим заетите в сектора. Нашият ангажимент, които сме заявили пред обществото, е за подобряване на качеството на въздуха. Искаме да намалим въглеродните емисии от дейността ни.", подчерта Ясен Кацаров.

Той обясни, че тяхната цел е предприятието да продължава да работи, отговаряйки на високите европейски стандарти. По думите на директора на "Топлофикация Перник" още с намерението за добавянето на биогорива отчитат напредък в намаляването на емисиите при производството на енергия.

Директорът на "Топлофикация Перник" подчерта, че климатичните цели са изцяло залегнали в ежедневните решения, които взимат в предприятието. "Те са част от нашата стратегия и от корпоративните ни цели. ", посочи Кацаров. Той беше категоричен, че трансформират предприятието чрез конкретни действия, а не чрез символични обещания.

"С оглед заложените цели на Европейската зелена сделка, вложихме огромни усилия върху реализирането на проекта за включването в работен режим на трите газови когенератора. Очакванията ни са те да бъдат въведени в експлоатация през следващата година. Чрез тях ще изпълним успешно мисията за намаляване на вредни емисии и ускоряваме замяната на въглищата с алтернативни горива.", заяви Кацаров.

Според него за трансформацията на въглищните предприятия е необходимо съвместно сътрудничество на европейско, национално и местно ниво. "Работим непрекъснато, за да бъдем добрия пример за устойчиво развитие и производител на чиста енергия. Осъществяваме отговорно и прозрачно своята дейност с визия за дългосрочно намаляване на въглеродните емисии“, поясни Кацаров.

"Ключовото решение за декарбонизирането на икономиката е предприемането на решения на държавно ниво и на всяко едно въглищно предприятие, с конкретни планове и действия за постигане на въглеродна неутралност. Надяваме се с трансформацията на "Топлофикация Перник" и останалите предприятия в региона да се привлекат и нови инвеститори, за да развиваме заедно Югозападния въглищен регион.", заяви Ясен Кацаров.

Той подчерта, че за подобряването на стандарта на живот в Перник. „Ще продължаваме да работим активно с институциите както на местно, така и на национално ниво. "Вярвам, че всички заедно можем да изградим устойчиво бъдеще с по-добри условия за живот и развитие", категоричен е директорът на "Топлофикация Перник".