Очакванията са с програмата да се подпомогне купуването на поне 3500 електромобила

Закупуването на електромобили по новата програма “Околна среда” ще бъде подпомогнато не само чрез директни бонуси, но и чрез по-изгодни лизингови условия.

От управляващия орган на програмата обясниха за “24 часа”, че подпомагането ще се изпълнява чрез финансов инструмент, който ще е комбинация от лизинг и грант.

Бонусът ще бъде до 6135 евро за кола, но той ще се дава само ако автомобилът бъде взет на лизинг, като идеята е по този начин да се предотвратят измами с препродажби.

30 млн. евро ще бъдат осигурени от програмата за директно подпомагане. Средствата би трябвало да се удвоят чрез т. нар. ливъридж ефект и така да достигнат до 60 млн. евро. Това ще стане чрез предоставяне на гаранции от страната на държавата към лизинговите дружества, които ще се включат в програмата. Така те ще могат да сключват договори за покупка на електромобили на изплащане с по-ниско от стандартното оскъпяване.

За да се възползват от бонуса, хората трябва да върнат дизелов автомобил с категория pre-Euro и Euro 1 за рециклиране. Това са коли, произведени преди 1997 г.

Помощта ще бъде насочена към жители на населени места с по-високи нива на мръсен въздух. Кандидатите трябва да имат адресна регистрация в една от общините и да са платили дължимите местни данъци и такси за последната финансова година, включително данък на автомобила си.

Помощта е допустима за закупуване само на нов електрически автомобил, финансиране на коли втора употреба или хибридни автомобили няма да има.

Според изчисленията на оперативната програма по цени към юни 2021 г. с мярката ще може да се финансира купуването на поне 3500 нови електрически автомобила. Програмата обаче все още не е одобрена от ЕК и може да претърпи изменения.