Природният газ поскъпна рязко, след като Германия отложи сертифицирането на “Северен поток 2”, а Русия не увеличи доставките за Европа.

Котировките на нидерландския хъб TTF се вдигнаха в сряда с 8% и стигнаха над 100 евро за мегаватчас, което е най-високото ниво от 18 октомври насам.

Ден преди това - във вторник, германският енергиен регулатор спря процеса по сертифициране на “Северен поток 2”, с което силно намали изгледите по него да тръгнат доставки през следващите месеци. Според правителствени източници, цитирани от Ройтерс, това решение може да отложи пускането на газопровода за март 2022 г.

От държавния оператор на газопреносната система на Украйна заявиха в сряда, че няма признаци за увеличаване на доставките на руски газ за Европа през следващата година, предаде Ройтерс. Киев продължава да обвинява Москва, че използва енергията като оръжие срещу Европа. Москва отрича, заявявайки, че изпълнява договорните си задължения.

Заради недостатъчните доставки на газ Европа може да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването тази зима, ако температурите са ниски, поради недостатъчните газови доставки, заяви пък Джереми Уиър - изпълнителен директор на “Трафигура”, един от най-големите търговци в света със суровини.

Високите цени на енергията вдигат инфлацията. Данните от сряда показват, че в ЕС тя е стигнала през октомври до 13-годишен връх от 4,4%.

Поскъпването на газа доведе и до по-високи цени на тока. На българската борса сделките с доставка за днес приключиха на нива от 494,74 лева за мегаватчас без ДДС. Това е втората най-висока цена в Европа. По-скъп е токът само в Гърция - 276,47 евро, а най-евтин е в Полша - малко над 102 евро.