България ще получи 11 милиарда евро по политиката на ЕС за сближаване до 2027 година, съобщи Атанас Пеканов, предаде БТА. Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов участва днес в редовното заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС. Европейските министри обсъдиха приноса на програмите по политиката на сближаване за възстановяването, устойчивостта, двойния преход и сближаването, се посочва в съобщение на Постоянното представителство на България в ЕС.

Кохезионната политика има дългосрочни цели и разрешава специфични проблеми на регионално и местно ниво, отбеляза вицепремиерът. Тя ни предоставя ценен опит и интегриран подход при съчетаването на различни финансови инструменти, който опит трябва да използваме и при реализацията на отделните национални планове за възстановяване и развитие. 

Пеканов открои необходимостта от дългосрочна национална стратегия и дълбоки експертни оценки, както и от прилагането на утвърдени и успешно работещи модели, при използването на тези средства. Европейските граждани и икономика са изправени пред редица предизвикателства и затова ние трябва да отговорим с целия възможен ресурс на техните очаквания, коментира вицепремиерът.

Според него сред най-важните въпроси за бюджета на ЕС ще бъде по-ефикасното и ясно разпределение на ресурсите за по-бедните региони в страната. Кохезионната политика трябва да бъде двигател на растеж и благосъстояние за регионите, които не могат да се справят добре сами - особено за тези, които в България страдат от демографската криза, от рязко намаляване на населението, посочи Пеканов, цитиран в съобщението.