Работници в ужас, че остават на улицата на прага на зимата

Заради липса на поръчки в едно от предприятията са минали на неработещи понеделници

Несигурност и страх, че могат да останат без работа на прага на зимата, тревожат десетки работници от индустриалните зони край Пловдив. В някои от големите заводи вече са почнали съкращения, но на този етап не са масови, научи “24 часа”.

Пандемията, загубата на пазари и резкият скок на цените на горивата са принудили ръководствата на някои от заводите да минат към по-непопулярни стъпки.

“Казват ни, че ситуацията е трудна и това налагало да се освобождават от служители”, разказаха хора, които вече са получили уведомления. По думите им заради намален обем в производството вече са освободени работници в “Дзобеле България”, където доскоро там се трудеха около 500 души. Предприятието е в индустриалната зона на Раковски.

“Нещата много се промениха заради пандемията, а
откакто скочиха
двойно и тройно
цените на тока,
работата
намаля”,
твърдят хора от фирмата.
Някои напуснали доброволно, за да търсят препитание на други места.

“По-добре е да кандидатстваш, докато си на работа, отколкото, когато си на улицата. Тогава условията, които поставя новият работодател, са по-неприемливи”, казва Минка Дженева. По думите напрежение се усеща на всички нива, а микроклиматът и взаимоотношенията станали ужасни. Всеки дебнел другия, за да може да се оправдае, ако евентуално бъде нарочен.

“Никой нищо няма да ви каже, защото не искат да се дава гласност, че има съкращения. А хората се страхуват да не пострадат”, заявиха отчаяни работници.

От “Човешки ресурси” в “Дзобеле”, потърсени от “24 часа”, отказаха всякаква информация. “Такива теми се дискутират само с директора”, отсякоха оттам. Поискаха телефони за връзка, но никой повече не се обади.

“Дзобеле България” е дъщерна фирма на италианска компания, която стъпи на българския пазар преди 12 години. Произвеждат освежители за дома, инсектициди, прахове за пране и битова козметика, а продукцията им се изнася основно за Европа.

Работници твърдят, че съкращения са надвиснали и в друго голямо предприятие за сглобяване на платки, където в производството му се трудят над 800 души от района. И там кризата се усещала от месеци, както и във “Вюрт електроник” в село Белозем. Предприятието е дъщерно на голяма немска компания. В предприятие край Куклен за производство на автомобилни части работата е намаляла заради липса на суровини.

В предприятие край Куклен за производство на автомобилни части работата е намаляла заради липса на суровини.

Там обемът на работа бил доста намален, а от няколко седмици всеки понеделник хората са в престой. “Нямаме поръчки и материали, връзките внос и износ изтъняват. Обясняват ни, че няма работа”, разказват служители. До съкращения обаче все още не се е стигнало. Хората тръпнат да не стане по-лошо. Но не отричат, че възнагражденията във “Вюрт електроник” са добри.

От ръководството на “Вюрт електроник” обясниха, че възприели плаващ график за престой и неработни дни, за да не съкращават хора. Но официалният отговор се разминава с този на хора от производството.

“Всеки трети понеделник на месеца не работим, за да може да се справим с намаления обем работа”, заяви Галина Бъмбина от “Човешки ресурси”. Във “Вюрт електроник” имат близо 560 души, доста от тях са във фирмата от самото създаване. (Ден по-късно след разговора на наш репортер с представителя на "Човешки ресурси" в предприятието в Белозем получихме отговори на писмените ни въпроси, които публикуваме по-долу без редакторска намеса - виж.)

“До момента нямаме подадено уведомление за масово освобождаване на работници”, коментира директорът на Регионалната инспекция по труда в Пловдив Атанас Чернаев. (Виж блица с него) По думите му за големи съкращения по закон се считат случаите, в които се освобождават повече от 30 души.

“При нас има само единични регистрации на хора от заводите край Пловдив”, коментира и шефката на областната Агенция по заетостта Фани Николова.

За хора със срочни договори, които не са били удължени от работодателя, не се дължало уведомление в Агенцията по заетостта, поясни тя.

“Очевидно фирмите засега се справят и удържат положението въпреки скока на тока за бизнеса и общата несигурност в държавата”, коментира Николова. Според нея безработицата се удържа на ниски нива и в момента на борсата се регистрират само хора от сферата на туризма и сезонни работници.

Атанас Чернаев: Ако намалява обемът на работа, не е добре

Констатираме случаи на забавени заплати, казва шефът на регионалната инспекция по труда

РАДКО ПАУНОВ

- Г-н Чернаев, в кои случаи инспекцията, която оглавявате, трябва да бъде уведомена, че се правят съкращения в големи предприятия край Пловдив?

- 45 дни преди да се пристъпи към масови съкращения, трябва да започнат преговори със синдикати и представители на работниците в даденото предприятие, ако има такива. Агенцията по заетостта също трябва да бъде информирана месец по-рано. Към този момент не сме сезирани за подобен проблем.

- Може би става въпрос за единични случаи?  

- Масовите уволнения, за които имат задължения да ни уведомяват, са в зависимост от числеността на предприятията. Когато се пристъпи към освобождаване на повече от 30 души, обезателно трябва да знаем.

- Работници обаче твърдят, че в определени дни са в принудителен престой. Това не е ли индикация, че кризата удря и производството?

- Ако намалява обемът на работата, това не е добре за предприятието. Но не съм човекът, който може да прави глобални изводи. Какви са причините за свитото производство, могат да обяснят единствено от самия завод. Не следим тези тендценции, тъй като са свързани с пазари, икономика. На практика не са ми в полезрението и компетентността.

- С какви жалби в момента ви занимават хората?

- Когато смятат, че имат нарушени права като неплащане на трудови възнаграждения и обезщетения. При прекратяване на трудовите правоотношения също се обръщат към нас, както и с продължителността на работното време, извънредния труд и т.н.

- Имате ли сигнали за забавяне на заплати и в кои предприятия?

- Такива случаи се констатират. Най-често при прекратяване на трудовите правомощия, не им изплащат последното и двете възнаграждения, както и обезщетенията. Тогава правим проверка и ако това е така, даваме предписания и търсим административнонаказателна отговорност. Засега случаите се единични, а не е тенденция в цели предприятия да се бавят възнагражденията. Но за всеки човек единичният случай е 100%, така че хората са си прави да си търсят парите.

- Искате да кажете, че некоректните работодатели в Пловдивско намаляват?

- Преди години имаше от порядъка на 50 до 100 предприятия, в които съществуваше този проблем. Говоря за 2009-2011 г. при голямата криза. Засега подобно нещо няма.

"Вюрт електроник": Имаме недостиг на поръчки и въведохме графици за намалено работно време

- Г-жо Бъмбина, как се отразиха на производството ви по-високите цени на тока за бизнеса?

- Доведе до повишаване на разходите ни и на цената на предлаганата от нас услуга.

- Наложи ли се преструктуриране на работата ви, съкращения на работници?

- Поради световна криза в нашия бранш имаме недостиг на поръчки и се наложи въвеждане на графици за намалено работно време и престои, както и за извънреден труд.

-  Как държавата ви съдейства да съхраните работниците си и ползвате ли някоя от финансовите мерките за подкрепа?

- Да, имахме възможност да се възползваме от мярката съгласно ПМС 151 (60/40), благодарение на която запазихме около 30% от персонала си.

-  Кризата отрази ли се на пазара на продукция, сви ли обема на износа и продажбите?

- Да.

- Каква е оценката ви за общата икономическа ситуация в страната, предвид третите избори за парламент тази година?

- Икономическата ситуация в страната оказва сравнително слабо влияние върху развитието на фирмата, тъй като сме пряко свързани с централата ни в Германия, но бюрократичната тежест и някои неадекватни и популистки решения затрудняват работата ни.