Оптимистично е, когато институции, организации и граждани съдействат на МВР при противодействие и разкриване на престъпления. Днес награждаваме честното и съвестно изпълнение на този дълг. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков връчи награди на представители на БТК ЕАД за ефективното сътрудничество с компанията. 

За оказано съдействие и конкретна помощ на МВР при противодействието на телефонни измами с „Плакет на МВР“ е отличен главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев. Директорът на дирекция „Сигурност“ на БТК Пламен Василев е награден с „Почетен медал на МВР“.

Двамата благодариха на екипа на МВР за дългогодишното сътрудничество и на министър Рашков за подкрепата, която дава на служителите си за ограничаване на този вид деяния. В резултат на съвместни усилия от последните години е намаляла десетократно бройката на измамните обаждания към абонати на компанията – от около 200 000 на месец на около 20 000, а броят на пострадалите от телефонни измамници е паднал от около 650 в пика преди години на не повече от 1 на месец, отбеляза Атанас Добрев.

На церемонията по награждаването в МВР присъстваха заместник-министрите Таня Райчева и Емил Ганчев, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Стоян Иванов.  Министърът на вътрешните работи отличи и Пламен Василев.

Министърът на вътрешните работи отличи и Пламен Василев.

По предложение на ГД „Национална полиция“ от края на месец февруари 2019 г. БТК ЕАД предприе допълнителни действия за извънреден мониторинг с цел максимално ограничаване на възможностите за извършване на телефонни измами спрямо техни абонати и клиенти. Сформиран екип от експерти на компанията следи и ограничава нетипичен трафик в телекомуникационното пространство. От началото на тези действия до момента е ограничен достъпът до мрежата на оператора на над 18 200 български и чужди мобилни номера с типично трафично поведение на „телефонни измамници“.

За ефективността на действията сочат и данните от полицейската статистика – регистрираните телефонни измами са намалели от 1175 през 2018 г. на 561 през 2019 г., а през миналата година броят им спада до 129.