Над 2400 нови обекта, достатъчно големи, за да бъдат наблюдавани, са добавени от началото на годината досега в световните каталози на орбитални обекти, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.

От общо 2467 обекта 1493 са нови спътници, а останалите малко над 970 са космически боклук.

На фона на добавянето на нови обекти, други биват привлечени в земната атмосфера, където изгарят. Броят на големите обекти в орбита се е увеличил с най-малко 1378 от 2020 г. до 2021 г.

Около 36 000 обекта, по-големи от топка за тенис, са в орбита около Земята, и само 13 на сто от тях са контролирани. Останалите са космически боклук, предимно фрагменти от стари космически апарати и спътници, съобщи БТА.

Около 1500 нови обекта са изстреляни в орбита само през последната седмица, което означава, че трябва много добре да се оценява опасността за космическите мисии.

В петък от НАСА предупредиха, че рискът за екипажа на МКС - седем астронавти от Русия, САЩ и Германия, не е отминал, след като в началото на седмицата Русия изпробва ново оръжие, за да разбие спътник, намиращ се в опасна близост до МКС.