Котирвките на петрола отбелязаха седемседмично дъно тази сутрин на

фона на опасенията от излишно предлагане след изразената готовност на

Япония отвори резервите си и безпокойството за търсенето предвид

влошаващата се ситуация с Ковид-19 в Европа, предаде Ройтерс.

Сортът Брент, чиято цента е рефрентна за европейските пазари, поевтиня с 58 цента или 0,72 на сто до 78,32 долара за барел, а американският лек суров изгуби 39 цента или 0,51 на сто и един барел се търгуваше за 75,55 долара в азиатаската електонна сесия. Малко по-рано и двата контракта достигнаха най-ниски стойности от 1 октомври, а в петък се обезцениха с цели 5 процента.

Японският премиер Фумио Кишида даде знак в събота, че е готов да подпомогне борбата с поскъпването на суровината след искането на САЩ да бъдат освободени количества от петролния резерв за извънредни ситуации.

Междувременно се засилват опасенията, че възобновените ограничения срещу Ковид-19 могат да засегнат търсенето.

Германия предупреди в петък, че може да се наложи да премине към пълен локдаун след като Австрия обяви, че въвежда отново строги мерки за справяне с нарастващия брой заразени.

Германия е готова да се споразумее и за задължителна дистанционна работа от разстояние. В Ирландия и Нидерландия хората вече са инструктирани да работят от вкъщи, където е възможно. Това става на фона на перспективата за изпускане на петрол от стратегически резерви в Китай и САЩ, коментират от Ей Ен Зед (ANZ) факторите на петролния пазар.