Гръцкият остров Алонисос е включен на второ място сред общо седем световни дестинации, отличени от Асоциацията на британските туристически агенции ABTA в областта на екологичния туризъм, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА от Атина.
Сред аргументите за включването на егейския остров в престижната класация са най-големият морски природен парк в Средиземно море, който функционира в района на Алонисос, скорошното откриване на първия подводен музей в потънал античен кораб от края на V в. пр.Хр., както и обстоятелството, че общината на острова стана първата, която през 2015 г. забрани употребата на пластмасови торбички.
На първо място в класацията на екологичните туристически дестинации е Коста Рика с националния парк и защитената си "облачна гора". След това се нарежда Алонисос, а после следват Копенхаген с екологичните си иновации, Сан Франциско като един от най-екологичните градове в света, Муреа във Френска Полинезия заради мерките за защита на морския живот, Кения заради стратегията си за защита на дивата фауна и Словения за връзката, която е постигнала между природа, туризъм и защита на околната среда.
Край Алонисос е и една от последните в света значими популации на тюлена-монах.