С получаването на сертификати и връчването на награди приключи работата си Академията за жени предприемачи в Добрич. Концепцията за академията е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ, а Висшето училище по мениджмънт–Добрич, беше домакин на третото за страната обучение. Следващата Академия ще е в Русе.

Около 30 жени - освен от Добрич, още от София, Шумен, Варна, Силистра, бяха участниците и в продължение на няколко месеца те се обучаваха, обменяха опит и идеи, имаха срещи с лектори, предприемачи и представители на местния бизнес.

Крайната цел е създаването на бизнесплан, който повече от половината представиха пред комисия от лектори, предприемачи и представители на американското посолство в България. Участниците не заплащат такси за обучението.

Жените предприемачи бяха поздравени онлайн от американския посланик у нас Херо Мустафа. „Надявам се, че ще успеете за използвате наученото в практиката” – каза дипломатът. Ректорът на Висшето училище по мениджмънт–Добрич, Тодор Радев връчи и първата награда /с финансово покритие от 5000 долара/ на Петя Петрова.. „Моят проект е създаването на издателство „Израстване”, където смятам да мобилизирам образователни ресурси за социално-емоционална и друга осъзнатост” – добави тя.

„Най-често разработваните бизнеспланове са в ресторантьорството, образованието, онлайн търговията, развитието на занаятите. През тази година общият брой на държавите-участници, в програмата е около 70 със 7000 обучаващи се” – каза ръководителят на проекта Татяна Христова. „Резултатите от класирането на проектите от журито получихме в неделя сутринта” – добави тя.

Втората награда /3000 долара/ е за Станислава Кръстева.. Нейният бизнеспроект е за създаване на онлайн пространство за изкуство и култура, виртуална галерия, подкаст. Третата награда е за Кристина Димитрова, възпитаничка на Кулинарната академия в Добрич. Тя предлага изработването на „тематични” сладки за бизнессъбития. Поощрителната награда е за Ася Великова.