Биткойнът днес продължи низходящото си движение под прага от 60 000 долара. Анализаторите на криптовалутния пазар очакват седмица на възможна намалена търговска активност в резултат на празника за Деня на благодарността в САЩ в четвъртък, пише специализираният портал Койндеск.

Инвеститорите, които разглеждат биткойна като "убежище" срещу инфлацията, ще търсят и ранни индикации за това как купувачите по празниците реагират на най-бързото покачване на потребителските цени от три десетилетия. Това ще бъде от особено значение, тъй като проблемите по веригите за доставка възпрепятстват набавянето на някои артикули, обезкуражавайки същевременно търговците на дребно да предлагат големи отстъпки, предава БТА.

През уикенда правителството на Салвадор обяви планове за изграждане на "биткойн град".

"Bitcoin City" ще бъде разположен в подножието на вулкана Кончагуа на тихоокеанското крайбрежие, почти изцяло ще бъде освободен от данъци и ще приюти центрове за "добив" на цифровата валута, съобщи президентът Наиб Букеле, цитиран от световните агенции.

Правителството ще осигури инфраструктурата, а частни инвеститори ще могат да строят офиси, търговски центрове и апартаменти.

"Bitcoin City" ще бъде специална икономическа зона и ще начислява само данък върху добавената стойност.

Междувременно необходимата енергия ще се осигурява от геотермална електроцентрала на вулкана Кончагуа.

Букеле обяви и планове за емитиране на държавни облигации в биткойн догодина.

Салвадор стана първата в света страна, регистрирала биткойна като законно платежно средство през септември.

Най-популярната криптовалута не се контролира от централна банка, а се създава чрез децентрализиран компютърен процес. Сложните изчислителни операции, извършвани за проверка на трансакции, правят създаването на тази валута енергоемък процес. Освен това курсът й е силно променлив.

След като по-рано този месец биткойнът удари рекордния максимум от 69 000 долара, на 16 ноември поевтиня до 58 600 долара.

Подобна е цената и днес. Към 17:18 ч. бълг. вр. един биткойн се търгуваше за 58 268,63 долара, поевтинявайки с 1,28 на сто спрямо закриването на предходната сесия, сочат данни на Койндеск.