От 1 януари минималната цена за един километър пробег по дневна тарифа на такситата в София ще бъде 1,05 лв., а максималната - 1,78 лв. Това реши днес Столичният общински съвет. "За" се обявиха 43-ма общински съветници, а 1 се въздържа.

Минималната цена за 1 км. нощен пробег става 1,21 лв., а максималната 2,19 лв./км., прие още общинският съвет.

Това решение е икономически обосновано и е в полза на шофьорите, за да могат те да имат нормален доход и да издържат на повишените цени, но прелемът не е в тях, а в собствениците, каза независимият общински съветник Борис Бонев. Той бе категоричен, че има проблем с това, че Столична община може да регулират цените, но не и да определя условия за качеството на услугата. Според него сегашният начин на регулация на този пазар не е добър. Бонев предложи или да има пълен контрол на таксиметровите услуги, фиксирани цени и лицензионна дейност с ограничени разрешителни, или да се мине на изцяло свободен пазар.

Очаквам, след като приемем тези обективни искания, СОС и столичната администрация, ако КЗК не се самосезира, да изпратим ние запитване за установяване на договаряне от картел за цените, каза той.

Цените се променят, тъй като има три фактора - натрупаната инфлация от последната актуализация, както и прогнозната такава, и безспорно цените на природния газ по данни на КЕВР. Всички останали претенции сме оставили възможност да бъдат доказани от бранша. Не спорим, че Законът за автомобилните превози ни задължава да актуализираме цените, но, за съжаление, не е казано как, подчерта председателят на транспортната комисия Карлос Контрера. Той напомни, че от общината са се опитали да предложат законодателни промени, но те така и не се приели от Народното събрание.