Отпечатване на кожа с помощта на 3D принтер и присаждането й на пациент в болница в Марсилия, Южна Франция, се надяват до няколко месеца да направят благодарение на лазерна машина, създадена от френска стартъп компания, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.
"Това е истинска революция" споделя ентусиазирано Флоранс Сабатие, ръководител на лабораторията за клетъчна култура и терапия (LCTC) в болницата "Консепсион". В нея току-що е инсталирана платформата за роботизиран биопечат NGB (Next-Generation Bioprinting), разработена от компанията "Poietis" ("произвеждам" от гръцки).
"Говорим за авангарден технологичен инструмент, който за първи път в света ще ни позволи да произвеждаме кожа с помощта на биопечат, подходяща да се присажда на хора. Първите клинични изпитвания са насрочени за първото тримесечие на 2022 г.", допълва Сабатие, казвайки още, че е оптимистично настроена относно валидирането на процеса от Френската агенция по лекарствата.
Първите кожни присадки ще бъдат трансплантирани на 12 пациенти - "млади, при които качеството на заздравяването на рани е добро". Те ще бъдат проследени в продължение на две години - времето, необходимо да се провери, че "нещата са стабилизирани".
Изследванията, проведени през последните години в областта на клетъчната биология и техниките за 3D печат, проправят пътя за нови терапевтични стратегии.
Създадена преди 15 години, лабораторията LCTC се превръща в еталон в разработването и оценката на новаторски регенеративни клетъчни терапии. Преимуществата й карат компания "Poietis" преди близо два месеца да я избере за партньор, за да финализира разработката на своя 3D принтер.
"Трябваше да коригираме параметрите на машината, да оптимизираме характеристиките на биоотпечатаната кожа. Беше направен тест върху животни. В крайна сметка всичките ни очаквания се оправдаха. Получаваме кожа с много задоволителни механични свойства. Разполагаме с изключително мощно терапевтично оръжие", казва лекарят и пластичен хирург Максим Абелан-Лопес.
"Производството на 3D отпечатана кожа отнема около три седмици", обяснява на свой ред Фабиен Гиймо, бивш изследовател и основател на компания "Poietis"