По закон количествата от първите два търга за следващата година са само за вътрешния пазар, припомни шефът на “Булгаргаз”

Oт 10 ноември, датата, на която “Булгаргаз” внесе заявление газът пред декември да струва 96,14 лв. за мегаватчас, цените на борсите в Европа са се увеличили с 12-13%. Това каза за “24 часа” шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов. Да припомним, че заявлението, внесено в КЕВР, е за 3% увеличение, спрямо цената за ноември, която беше 93,19 лв. Освен това курсът долар - евро също бележи ръст.

Така че на 1 декември компанията ще внесе ново заявление за цена, но процентът на поскъпване няма да е като в Европа, уточни той.

На откритото заседание на КЕВР за обсъждане на цената Павлов заяви, че цената на “Булгаргаз” ще е с около 35% по-ниска от тези на европейските борси. Той предупреди, че КЕВР и отговорните институции трябва да не допуснат търговците, купили газ на първите два търга за следващата година, да изнесат синьото гориво за съседни пазари.

“Това би застрашило енергийната сигурност и физическата цялост на системата. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител.”

Павлов поясни за “24 часа”, че не иска спиране на износа, а изпълнение на закона и на споразумението за освобождаване на количества газ за продажба на организирания борсов пазар у нас. За 2022 г. количеството, записано в Закона за енергетиката, е 6342 гигаватчаса.

Записано е още, че провеждането до два търга за освобождаване на количествата е с цел гарантиране на сигурността на доставките за страната, като те са предназначени за крайни снабдители или клиенти, присъединени към газопреносната система на България.

Обикновено цените на тези два търга са около себестойността на газа, поясни шефът на “Булгаргаз”.

Павлов каза още, че топлофикации и крайни снабдители не са сключвали договори с “Булгаргаз” и не са осигурили количества, които са им нужни за есенно-зимния сезон. Сега те идвали при държавната газова компания и искали газ. Въпреки исканията в последния момент “Булгаргаз” ще гарантира доставки за тези дружества, за да няма проблем за крайните потребители. Стана ясно още, че БЕХ е поел нова цесия от “Булгаргаз” за дългове на столичната топлофикация от 85 млн. лв., за да може “Булгаргаз” да плати газа на “Газпром Експорт”. Павлов даде пример с Молдова, която не платила 74 млн. долара и не им дали газ. “Ние цедирахме към БЕХ 85 млн. лв., а на тях столичната топлофикация плати около 20 млн. от дълга.”