"Топлофикация Плевен" инвестира в три основни направления: намаляване на въглеродните емисии, производство на чиста енергия и защита на природата с въвеждане на нови и модерни технологии. Нашата политика изцяло отговаря на целите на Европейската Зелена сделка", заяви инж. Йордан Василев, директор на предприятието. По думите му са се съсредоточили върху подобряване на екологията, като залагат на поддържане в добро техническото състояние на съоръженията и разширяване на топлопреносната мрежа чрез изграждане на топлофикационни отклонения и абонатни станции за нови сгради.

Като пример за добра инвестиция в повишаването на енергийната ефективност, инж. Василев посочи тяхната газова турбина: „Управлението й се осъществява с помощта на специализиран софтуер. Изпусканите изгорели газове се утилизират в котела и от тяхната енергия се произвежда пара и гореща вода", заяви инж. Василев. По думите му тя е напълно автоматизирана и високо ефективна. "Самата връзка между оператора и турбината става с помощта на специално изградена за целта оптична линия.“, добави инж. Василев.

"Проектите, върху които ще се фокусираме занапред, са насочени към увеличаване на дела на комбинираното производството на топлинна и електрическа енергия. Намерението ни ще се реализира чрез изграждане на заместващи производствени мощности“, посочи инж. Василев. "Надяваме се реализирането на тези начинания да има положително влияние и върху цената за крайния потребител на нашите услуги", сподели директорът на "Топлофикация Плевен". "Ще инвестираме в още по-модерни съоръжения, както и в технологии за осигуряване на още по-надеждно топлоподаване за клиентите", увери инж. Василев.

Инж. Йордан Василев посочи, че в срок са приключили годишния планов ремонт. "Той включваше реконструкция и подмяна на амортизирани участъци от топлопреносната мрежа, както и на абонатни станции. Извършена беше и профилактика на всички мощности в централата. Основната цел на подобренията е осигуряване на сигурно топлоподаване през зимата и минимизиране на възможността за големи аварии.Направените подобрения в производството повишават надеждността и ефективността на работа на централата. Политиките на дружеството са насочени към опазване на околната среда, здравето на служителите и осигуряване на безопасни условия на труд“, заяви инж. Василев.

"Топлофикация Плевен" осигурява поминък наплевенчани и гарантира стабилността на топлоснабдяването през студените зимни месеци и целогодишно топла вода за клиентите. Нашата цел е непрекъснато да инвестираме в подобряване на дейността ни и да работим за развитието на българската енергетика. Мисията ни е да постигнем по-зелено енергийно бъдеще.", заяви инж. Василев. Той подчерта, че преходът към нисковъглеродно производство изисква време и огромен финансов ресурс. „Взимането на крайни решения би довело до социални и икономически загуби за страната ни. Необходимо е да се реализира плавна трансформация, изцяло съобразена с възможностите на страната ни", посочи инж. Василев.