За половин година проекти за половин млрд. лв. са сертифицирани

Три сертификата за инвестиции клас А на стойност близо 37 млн. лв. връчи министърът на икономиката Даниела Везиева в петък. Те ще разкрият нови 125 работни места.

Първият е за проектите на “Нестле България” за инвестиция в дигитализиране на производствения процес във фабриката в София и разширяване на портфолиото от произвежданите продукти с втора световна търговска марка Smarties. Размерът на инвестицията възлиза на 20,42 млн. лв., ще се финансира със собствени средства, като предвижда разкриването на 30 нови работни места.

“Дюра-Тайлс БГ” - лидер в производството на керамични продукти, ще отвори ново производство в Нови пазар. Проектът е за 8,45 млн. лв. и той ще разкрие 70 нови работни места.

“Вемус Инвест” и “М кабел” взеха сертификат за изграждане на нова база в Бургас за производство на кабели, като там ще се разгърне портфолиото на компанията. Размерът на инвестицията възлиза на 8 млн. лв. и предвижда наемането на още 25 души.

С тези три нови проекта за последните 6 месеца са сертифицирани инвестиции за близо половин млрд. лв. Те са за 14 проекта, които ще създадат над 1500 нови работни места. Проектите са предимно извън столицата, в това число няколко в общини с безработица над средната за страната.

Везиева посочи, че по мярката, свързана с реализацията на инвестиционните намерения в плана за възстановяване, за развитие на индустриални паркове с бюджет от 416,5 млн.лв. ще се подпомага изграждането на довеждащата, техническа и социална инфраструктура. Целта е чрез тази мярка да бъде направен преход към кръгова икономика.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев допълни, че България може да скъси веригата на доставките и че в последните няколко месеца в страната ни се работи усърдно по няколко големи проекта, свързани с автомобилната индустрия. “В момента в процес на сертификация са нови 28 инвестиционни намерения на обща стойност 800 млн. лева”, уточни Янев.