БСП предлага нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години. Червените настояват за осигуряване на безплатни детски градини и ясли. Друго тяхно предложение е да се даде еднократна помощ от 6500 лв. за всяко второ и трето дете на родител при условие, че един от двамата се е осигурявал не по-малко от 24 месеца назад. Според тях мярката ще обхване около 9000 родители.

Тези цели от БСП иска да бъдат записани във финансовата политика на бъдещото коалиционно правителството, за да го подкрепят червените депутати.

Намаляване на ДДС за храни и лекарства на 9 процента, както и минимална заплата 700 лв. бяха другите предложения на "БСП за България" при преговорите с "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България".

Румен Гечев представи част от приоритетите и мерките на коалицията, като посочи, че ролята на държавата трябва да се засили балансирано и много внимателно, като отбеляза, че България е от страните в ЕС, отделяща най-малко средства от БВП за решаване на икономически и социални проблеми.

Гечев отбеляза, че трябва да се работи за по-голяма самостоятелност на пенсионната система.

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно облагане.

По отношение на бюджетните разходи левицата е "за" поддържане на дял на бюджета в БВП - приходи и разходи минус съответния дефицит. "Последните години в България се провеждаше политика на необяснимо свиване на бюджета в БВП до 34%, при положение, че в повечето страни той е около 45%. Ние считаме, че увеличението трябва да стане много внимателно. То трябва да стане чрез политика, свързана именно със стимулиране на растежа и осигуряване на устойчиво развитие", обясни Гечев.

Орлин Ваташки, член на Националния съвет на БСП, изложи конкретните предложения и разчети на левицата в сектор "Финанси". Сред тях са повишаване събираемостта на приходите, но не и увеличаване на данъците в държавата.

Около какво се обединиха представителите на 4-те партии за финансовата политика четете тук