Свободните площи се увеличават, засега наемите стоят същите

В България продължават да се наемат много нови офиси. Сделките през третото тримесечие са за около 38 хиляди квадратни метра площи, но само около една трета от тях са нови фирми, които тепърва наемат офиси. Останалото представлява оптимизиране на площите и местенето на фирми от една офис сграда в друга, се твърди в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Новозавършените офиси през третото тримесечие са малко над 40 хил. кв.м, което

е доста под

нивата отпреди пандемията,

а от началото на годината – 143 120 кв. м. Общият обем на отдадените пространства от началото на годината до момента е близо 108 000 кв. м, приблизително колкото е било и през последните 5 години. Такива са цифрите и в анализ на друга консултантска компания – Colliers.

Според доклада въпреки спада в безработицата новонаетите у нас служители не отиват направо на работа в офисите, нито пък наетите преди това се връщат поголовно. Компаниите се ориентират към хибридни модели на работа и едва около 30% от заетите посещават физически офис. Така делът на свободните офис площи в страната нараства до 15% за периода юли-септември, а е бил 14,3% предходното тримесечие. Пазарът се движи главно от страна на IT индустрията и фирмите от аутсорсинга, където ротационният принцип на работа не създава необходимост от наемане и усвояване на нови офис площи.

“Макар делът на свободните площи да нараства през тримесечието, в отделни райони конкуренцията на наемателите е висока. Това е валидно главно за сградите, които са изградени съобразно новите условия или са с ефективно реновирани пространства. Пазарният натиск създава сложна картина, в която единственото решение е гъвкавостта”, коментира Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

У нас не се и строят много нови офис сгради, показва проучване на пазара. Към края на третото тримесечие според данните на НСИ едва около 200 000 квадратни метра са в процес на изграждане, а това е най-ниският обем за последните 5 години.

Засега при наемите не се наблюдават съществени промени. За по-луксозните офиси клас А наемът достига до 15 евро на кв. м, но само за най-луксозните, и то в центровете на градовете. 12-14 евро/кв. м е за периферията около главните булеварди. Между 9 и 10 евро за квадратен метър са наемите в по-нискокачествените офис сгради,

там и незаетите

площи са повече

Според доклада на Cushman & Wakefield Forton годишната доходност от офис сграда се движи около 7,5%, т.е. е малко по-висока в сравнение с началото на годината.