Очевидно след прегорите ще има повишаване на част от доходите на населението, но въпросът е откъде ще дойде този ръст например при пенсиите. Това каза в студиото на Нова телевизия икономистът Стоян Панчев. При вдигането на минималната работна заплата, това означава и вдигане на осигуровки, което води до загуба на работни места, припомни той.

Нашите впечатления са, че ще се вземат заеми, за да се вдигат доходите, посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. За жалост икономиката не е в добро състояние, ръстът за третото тримесечие е едва 0,2% на годишна база, последни сме в ЕС. Ръстът на заплатите се дължи главно на бюджетната сфера и за сметка на съкращаване на нискоквалифициран персонал.

Според него начинът да се помогне е да се открои един фактор и това е цената на електроенергията. Върху него може да се влияе, за да не се качва инфлацията с тези темпове и да не се изземва ресурс, с който могат да се увеличат заплатите, казва той.

Голямата криза, която наблюдаваме в момента, е инфлацията. смята Панчев. В този контекст трябва да се прецени дали мерките, които се предприемат за увеличаване на доходите, също не подхранват инфлацията, казва той. Т.е ако се раздадат твърде много пари през бюджета, цените ще растат още.

За да няма скок в инфлацията ръстът на доходите трябва да е съпроводен с ръст на икономиката, категоричен е Велев. Но за да се случи този ръст на икономиката трябва да се намалят административните прегради.