Китайският университет за наука и технологии в град Хъфей, провинция Анхуей, е получил разрешение от образователното министерство да присъжда докторски степени по квантова наука и технологии – първата подобна програма в страната в тази област, съобщи Радио Китай.

В съобщението на университета по повода се посочва, че новата програма ще спомогне за развитието на научните дисциплини, свързани с квантовата физика и технологии, и ще повиши качеството и броя на иноваторите в този пограничен сектор, превърнал се в последните години в един от най-перспективните.

Китайският университет за наука и технологии провежда проучвания в областта на квантовата информатика от началото на 90-те години и е създал подходящи изследователски центрове, предлагащи подкрепа за подготовката на кадри.

През последните години Китай постигна серия от пробиви в квантовата технология, включително първия в света квантов сателит, 2000-километрова квантова комуникационна линия между Пекин и Шанхай и първия в света прототип на оптична квантова изчислителна машина.

Китайският университет за наука и технологии се намира в град Хъфей, който е център на проучванията, свързани с квантови изчисления. В него работят над 20 компании за квантови технологии, чиято продукция за 2020 г. е била на обща стойност около 430 милиона юана (67,3 милиона долара).