Това е стратегически проект, с който ще осигурим още по-екологично отопление и ще подпомогнем мисията на местното управление в опазването на околната среда, казва изпълнителният директор на дружеството Ясен Кацаров

"Голямата инвестиция, върху която работим през последните две години, е производство на енергия от природен газ. Това е стратегически проект, с който ще осигурим на крайните клиенти още по-екологично отопление и ще подпомогнем мисията на местното управление в опазването на околната среда". Това съобщи Ясен Кацаров - директор на "Топлофикация Перник". По думите му по план мощностите ще бъдат включени в експлоатация следващата година. Те ще работят целогодишно. Въглищата, които са основното ни гориво към този момент, ще използваме само по време на отоплителния сезон, заяви Кацаров.

Директорът посочи, че газовите мощности са част от трансформацията на "Топлофикация Перник", свързана с намаляване на емисиите през следващите години. "Производството на енергия от природен газ ще доведе до намаляване на въздействието върху околната среда и до повишаване на сигурността на производството на топлоенергия. Придобивайки огромен опит от този проект, ние се фокусираме върху инвестирането в бъдещи екологични проекти, както и в утвърдени европейски практики за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.", подчерта Ясен Кацаров.

Според него фокусът на дружеството е върху устойчивото развитие на централата и производството на чиста енергия за крайния потребител. Ние сме съпричастни към мисията на местната власт за подобряване на качеството на въздуха в Перник и опазването на природните богатства, подчерта Кацаров. Директорът на предприятието заяви, че са се фокусирали върху няколко основни и ключови приоритета.

Като най-важният Кацаров открои поетапното премахване на въглищата при производствената дейност и използването на алтернативни горива като възобновяемите енергийни източници и природен газ. "От години освен твърди изкопаеми горива, ние се стремим да получим разрешение от компетентните органи да внедряваме в горивния микс и биомаса, именно като суровина, причисляваща се към възобновяемите енергийни източници. Нашите анализи сочат, че с добавянето на биогорива, ще намалим значително въглеродните емисии. Смятам, че и с включването в работен режим на трите газови когенератори ще извървим успешно нашия път към минимизирането на въглеродния отпечатък", обясни Кацаров.

И допълни, че винаги са следвали открита и прозрачна комуникация с хората и институциите. "От години на територията на Перник има видеонаблюдение върху производствената дейност на предприятията, част от която е и "Топлофикация Перник". По този начин институциите и гражданите могат да се информират за дейността ни седем дни в седмицата, двадесет и четири часа. С цел осигуряване на качествено топлоподаване, през летните месеци правим обстоен оглед на инсталациите ни и извършваме профилактика и ремонтни дейности на съоръженията, топлопреносната мрежа и абонатните станции.", отбеляза директорът на "Топлофикация Перник".

Кацаров добави, че на територията на предприятието има модерни електрофилтри и сероочистваща система, които отговарят на европейските изисквания и благодарение на тях не се позволява наднорменото отделяне на фините прахови частици и серни оксиди.

В отговор на въпрос относно бъдещите приоритети за развитие на "Топлофикация Перник", Ясен Кацаров изтъкна, че за да отговорят на високите европейски изисквания и за да трансформират изцяло предприятието ще продължават да инвестират в екологични проекти. "Чрез тяхното реализиране ще успеем да заменим твърдите изкопаеми горива и да модернизираме дружеството. Ние осъществяваме трансформацията на "Топлофикация Перник", като преминаването на производство на енергия от природен газ и биогорива. Усилията ни ще бъдат насочени, за да успеем да изминем дългия път, който ни предстои", заяви Кацаров.

По думите му в краткосрочен и средносрочен план са заложили осъществяване на ремонтната програма. "Подобренията на мощностите и топлопреносната мрежа осигуряват по-качествено топлоподаване през зимата. По този начин минимизираме възможността от големи аварии през активния отоплителен сезон", добави Кацаров. Той изрази надежда, че с положените усилия на целия екип, ще имат успешен отоплителен сезон и ще успеят да постигнат амбициозните цели, които са си поставили.

Директорът на "Топлофикация Перник" увери, че ще продължават и занапред да работят върху перспективите за развитие на предприятието, които са насочени главно към модернизирането на централата, съгласно високите екологични изисквания, които поставя Европейският съюз. "Топлофикация Перник" има установени високи стандарти за работа и важен приоритет за нас е да ги запазим и развием", заяви Ясен Кацаров.