Няма място за паника с цените на ток и парно от 1 януари. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на конференция "Перспективи пред енергийната и климатична сигурност в Европа". Увеличение по необходимост е имало при всяко решение, но от 1 янаури нямало да е този скок, който предвиждали вестниците, добави той. КЕВР щяла да изпълни перфектно ангажиментите си, за да намали поскъпването до възможния минимум. 
   По повод аамразяването на цените, което беше предложено при преговорите за ново правителство с панела за енергетиката, Иванов е категоричен, че трябва да се каже кой ще плати разиката между реалните и замразените цени. 

За първи път председателят на КЕВР Иван Иванов се изказа и по въпроса за строителството на нова ядрена мощност. Според него това трябвало да се предприеме, но само като заместващи мощности. Тоест - когато бъде обявено, че за последен път се удължава с 10 г. живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", тогава да започне проектирането на нова мощност. 

Според Иванов една ядрена мощност се строи, само ако страната има нужда от нея, а в момента България не само няма нужда, но и изнася всеки ден между 1000 и 2000 мегавата електроенергия, което означава, че страната ни напълно задоволява не само своите нужди, но и част и от регионалните нужди от електроенергия.

Според него в сектора трябва нова енергийна стратегия, приета от кабинет и парламент, последната е изтекла през 2020 г.  В нея трябвало да залегне ускорено развитие на веита и децентрализация на енергийната система.
    По повод въглищните централи, Иванов смята, че и сега цените на квотите въглеродни емисии са много високи, за един произведен от ТЕЦ мегаватчас се плащат 200 лв. емисии, което означавало, че ако централите трябва да работят само за квоти. Председателят на КЕВР припомни, че към 2025 г- ЕС щге забрани всякаква държавна помощ за въглищгните централи.