Комисията за конфликт на интереси обаче започва проверка на Ваня Караганева, а нейни колеги пуснаха сигнал и до Кьовеши

ГЕРБ видя един и същи адвокат - Иван Тодоров, в ББР и ДКК, свърза го и с изборите, той отрича

Светкавичната война в икономиката за управлението на 1,2 млрд. лв., започнала в понеделник и доразвила се във вторник, продължи и в сряда.

Тогава за първи път позицията си изложи и Ваня Караганева, уволнена от 3-ма свои колеги директори в Държавната консолидационна компания (ДКК).

Решението за уволнението ми като изпълнителен директор на ДКК е неправомерно и не е в сила, обяви Ваня Караганева. Справка в Търговския регистър потвърждава думите ѝ - решението за уволнение не е вписано и не е в сила.

В понеделник вечерта от ДКК обявиха, че Караганева е отстранена след решение на борда. В заседанието участвали Рая Каназирева - втори изпълнителен директор, Диляна Софиянска и Радостин Вазов - и тримата назначени в ДКК от ГЕРБ. Караганева бе лансирана за член на управата от Кирил Петков, докато той бе икономически министър, а стана изпълнителен директор и пое управлението на активи за 1,2 млрд. лв. по времето на сегашната министърка Даниела Везиева.

Освобождаването на Караганева бе мотивирано с 21 нарушения, сред които еднолични решения за извънсъдебно споразумение с “Дунарит” за 50 млн. лв., за назначаване на нов адвокат на ДКК с договор за 1,12 млн. лв., за кадруване във ВМЗ - Сопот, “Монтажи” и “Кинтекс”, смяна на банката.

Караганева отхвърля всички обвинения. За основното - че има споразумение с “Дунарит”, твърди, че не е подписвано, а само е обсъждано. Основните средства на дружеството пък били в ББР и смяната на банката не застрашавала финансовото му състояние. По отношение на назначенията във ВМЗ Караганева посочва, че има такива права.

Това бе потвърдено и от ръководството на ДКК. Част от него вчера покани журналисти, за да подкрепи с документи твърденията за нарушения на Караганева. Всъщност повечето от нейните действия не се оспорват, но не били съгласувани с останалите от Съвета на директорите. Рая Каназирева заяви, че ще подаде сигнал и към европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за действията на Караганева. От антикорупционата комисия на Сотир Цацаров също започват проверка.

ЛЮБОМИР ТАЛЕВ
ЛЮБОМИР ТАЛЕВ

От ГЕРБ в сряда на специален брифинг обявиха, че вторият договор на ДКК за правни услуги е с кантората на адвокат Иван Тодоров, брат на собственика на “Сиела норма” Веселин Тодоров. Юристът от ГЕРБ Любомир Талев заяви, че Тодоров имал договор и с ББР “за една прилична шестцифрена сума”. От ГЕРБ посочиха още, че Кирил Петков и Асен Василев като министри възлагат на ББР да сключи договор с адвокатската кантора, свързана със “Сиела Норма”, която доставя машините за изборите, и в резултат политическият им проект печели вота.

Адвокатската кантора: Нито имаме договор с ДКК, нито водим преговори с ББР

“Във връзка с изнесената информация в сутрешния блок на БТВ по повод Държавната консолидационна компания Адвокатско дружество “Георгиев, Тодоров и ко” заявява, че НЯМА сключен договор с ДКК и не е участвало в никакви процедури по сключването на такъв договор. Всичко, което е казано в обратния смисъл, не отговаря на истината”.

Така реагираха от адвокатската кантора “Георгиев, Тодоров и ко” на изказване на Тома Биков от ГЕРБ в сутрешния блок на БТВ.

Той припомни, че сред обвиненията срещу Ваня Караганева е “наемане на адвокатска кантора, която ще получи над 1 милион лева за работа, вече свършена от друга адвокатска кантора, която също е получила хонорар”. И добави, че тази адвокатска кантора е свързана със “Сиела”.

По повод твърденията на ГЕРБ (виж горе) Иван Тодоров - управляващ съдружник на “Георгиев, Тодоров и ко”, каза:

Не познавам нито един изпълнителен директор на ДКК, нито някой от Съвета на директорите, даже не съм ги и виждал. Нямаме договор с ББР, нито водим преговори за такъв. Не познавам и шефовете на ББР.

В позицията, която пусна вчера, Ваня Караганева обяснява по случая със сменените адвокати следното:

“По отношение на твърдението, че съм взела еднолично решение за прекратяване напълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначаване на друг.

В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество “КейсПро” ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата. На практика това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение.

Извън това във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по множество дела са сключени само с един адвокат – Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество “КейсПро” ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция.

Всичко това създава у мен в качеството ми на изпълнителен директор основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му. Предприела съм действия да упълномощя друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документация и договорите, свързани с нея, установихме, че само за последните три годинина адвокат Андонов и представляваното от него дружество “КейсПро” ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева.”

Преди изборите на 14 ноември ГЕРБ сигнализира, че са се появили нови 228 машини за гласуване и се усъмни, че може да бъдат използвани за манипулиране на вота. От “Сиела” казаха, че са внесли машините за собствени нужди, а ЦИК ги е задържала. Преди ден ВАС разпореди машините незабавно да бъдат върнати на “Сиела Норма”.

ИВАН ТОДОРОВ
ИВАН ТОДОРОВ