78% от българите са на мнение, че климатът в света се променя, едва 8 на сто са на противното мнение. Това показва отговорът на първия въпрос от анкетата за климата сред 1010 души, резултатите от която бяха представени от Евелина Славова от изследователския център „Тренд“.

Проучването „Нагласи и предизвикателства при реализиране на европейския зелен пакт в България“ е проведено между 13 и 21 октомври по поръчка на евродепутата Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

10% от анкетираните са на мнение, че климатичните промени са резултат от естествените процеси, а не човешка намеса. 50% смятат, че промените са резултат освен от естествените процеси и от действията на хората. Според 25% промените са изцяло резултат от човешка дейност, съобщи Славова.

Над 30% от хората са заявили, че климатичните промени ще са негативни за България и за семействата им, 14 на сто смятат, че ще са много негативни, 1% казват, че ще са положителни, а 7 на сто – че няма такива промени.

Какво е поведението на българите и как решенията им въздействат на промените?

41%  заявяват, че пазаруват по-малко хранителни продукти, които не са от местни производители, 49 на сто заявяват, че това не важи за тях.

37 на сто са заявили, че пазаруват стоки, които съдържат по-малко пластмаса в опаковките. Пак толкова заявяват, че изхвърлят отпадъците разделно, 57% не го правят.

27% заявяват, че пазаруват органично произведени храни, това са младите и активите.

43% заявяват, че ползват самолет по-рядко, това са по-възрастните хора, които летят малко.

60 на сто обаче отговарят, че по-малкото ползване на автомобил не важи за тях. Това показва, че употребата на автомобил е необходимост за голяма част от българите.

Едва 7 на сто ползват енергия, произведена от възобновяеми източници, 81% заявяват, че това не важи за тях.

23% биха гласували са политическа партия, която подкрепя мерки срещу климатичните промени.

Климатичните промени са тема номер едно в Европа и тя ще оформя  цялата политика на институциите в следващите 30 години. Хубавото е, че 78% от хората в България осъзнават проблема и имат отговорен поглед. Сигурен съм, че ако този проблем бъде поставен по-остро, загрижеността ще се повиши, коментира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов.

"Нашият екип смята, че климатичните промени са един от най-големите проблеми и в България, и в Европа. И това се дължи на човешката дейност. Ние искаме да поставим дебата за кръговата икономика – да добиваш с по-малко енергия, да рециклираш и да използваш отново. Искаме да подтикнем политическите партии да обърнат много по-сериозно внимание на мерките срещу климатичните промени. Искаме да подтикнем и правителството ни да бъде далеч по-активно в предлагане на такива мерки. Въпросът е не дали тази промяна ще се случи, а как ще се случи и кой ще плати сметката", заяви евродепутатът. 

Според него трябва да се създаде у нас координиращ орган, който да съгласува действията на министерската и ведомствата, които имат отношение към зелената сделка. 45% от европейското финансира ще минава през зелени политики и на нас ни трябва експертиза от страна на държавата, каза още  Витанов