Само захарта и луканката не са поскъпвали за последното десетилетие

По целия свят се наблюдава рекордно производство на основни храни, но въпреки това цените им не са били толкова високи от 10 г. насам. Това обяви в четвъртък Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс.

Заради огромното търсене цените поне на основните земеделски култури като пшеница, царевица, слънчоглед и т.н. се покачват четвърти пореден месец и в сравнение с година по-рано са нараснали с 27%. На практика те са най-високи от юни 2011 г.

В България положението е почти същото. Според последния бюлетин на земеделското министерство към 25 ноември производството на слънчоглед и царевица е съответно с 21,5 и с 15,4 процента над миналогодишните нива.

При плодовете и зеленчуците, с много малки изключения добивите са по-големи от миналогодишните, а износът на пшеница и други зърнени култури е със 70-80% над количествата от миналата година.

В момента конюнктурата е такава, че заради отворения пазар и възможностите за износ изкупните цени на зърнените култури у нас са доста по-високи от миналогодишните. От хлебната пшеница например производителите са изкарали това лято с 39% повече от миналото, а тези, които отглеждат фуражна пшеница – с 42% повече. Още по-голямо нарастване има на изкупните цени на ечемика и на царевицата.

Движението на цените на основните храни у нас също показва рекордно високи стойности за последните 10 г., но има и изключения. Например средната цена на едро на бялата кристална захар в началото на декември 2011 г. е била 2,20 за килограм, докато сега е 1,62 лв. Трайните колбаси като луканката изобщо не са поскъпвали за последното десетилетие.

Цените на млякото и на млечните продукти обаче в повечето случаи са двойни на тези преди десет години, и то въпреки че изкупните цени на млякото за този период са се повишили съвсем малко - от 55 на 64-65 ст.

Само че кравето сирене от средна цена на едро 4,91 лв. в края на 2011 г. вече е стигнало 7,66 лв. Маслото от 1,14 е 2,02 лв.

Маргаринът също е поскъпнал съществено - от 1,96 на 2,60 лв. Слънчогледовото олио от 2,48 лв. за килограм на борсата преди 10 г. сега струва 3,55 лв. Малко по-умерено повишават цените си продуктите на птицевъдството. Средната цена на яйцата на борсата през 2011 г. бе 18 ст., докато сега е 22 ст. Килограм замразено пиле се качва от 3,76 до близо 5 лв., и то от най-евтините.

Най-слабо движение нагоре има при плодовете и зеленчуците, но това се отнася предимно за вносните. Все пак картофите сега струват двойно по-скъпо, отколкото преди 10 години.