От централата купуват нови измервателни станции, които ще дават реална картина за качеството на въздуха в Димитровград

Не е отчетено нито едно превишение на нормите от страна на ТЕ§ "Марица 3" в Димитровград, където след възобновяване на работата на централата от РИОСВ правят изключително чести замервания на димните газове. Проверките са почти ежедневни и в различни часови пояси.

„Последната беше в деня, в който в града имаше отчетено много високо замърсяване, а при нас всичко беше в норма. Имаме наложени 2 санкции, но те са свързани с технически параметри, които не влияят върху екологичните норми“, заявиха от предприятието, а това се потвърждава и от многократните изявления на екологичната инспекция.

Освен многократните, на моменти почти ежедневни проверки за установяване на това дали излизащите от комина димни газови са в норма, в близост до предприятието за около месец е била разположена мобилна измервателна станция, която също не отчита отклонения.
В ТЕЦ "Марица 3" от години има функционираща сероочистваща инсталация, както е записано и в комплексното разрешително.

Отчитане на превишенията на нормите най–вероятно се крие в много старата градска измервателна станция, за което се съмняват не само от теца, но и външни експерти. Тя е разположена в низина между високи блокове на място, което няма движение на въздушни маси. Това не е било така преди 30 години, когато е монтирана, но разрастването на градовете и застрояването са довели до промяна на ситуацията на местоположението, което не е променяно от тогава.

Затова и от ТЕЦ "Марица 3" купуват чисто нови модерни станции, които ще измерват реалната картина за въздуха в града. Данните от тях ще се следят в реално време от всеки гражданин на сайта на Общината още този месец.

Общински съветници, начело с главния еколог на община Димитровград, са определили местоположението им, с оглед да бъдат постигнати обективни измервания. „Най-големият интерес за установяване на истината е наш. Считаме, че спазваме всички условия на комплексното си разрешително, а превишаването на нормите не се дължи на нашата работа.“ допълват от централата