Условието обаче е да се овладее нарастването на заразените и да няма затваряне на бизнеси

Българската икономика се очаква да се възстанови от кризата, предизвикана от пандемията, в края на третото тримесечие на следващата година, показва прогноза на БНБ.

От централната банка правят уговорката, че това ще стане, ако бъде овладяно започналото от август 2021 г. усложняване на епидемичната обстановка в България и приложените мерки не засегнат икономическата активност, тоест да няма затваряне на бизнеси.

От БНБ очакват още до края на годината да продължи повишението на цените, започнало през тази. Енергийните продукти и храните имали най-голям принос за общата инфлация, натрупана досега. Значение оказвало и покачването на годишна база на основни суровини на международните пазари.

Административно определяните цени също допринасяли за общата инфлация, което се дължало главно на утвърдените от Комисията за енергийно и водно регулиране по-високи котировки през годината на електроенергията, парното и газа.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. очакваме инфлацията да продължи да се повишава, посчват от централната банка, а нарастването на цените щяло да се забави в началото на 2022 г. Този сценарий е обоснован на допускания за по-слабо поскъпване на годишна база на храните и на петролните продукти на международните пазари спрямо съответния период на 2021 г.

Рисковете пред прогнозата за инфлацията произтичали главно от възможността през следващите месеци да се запази възходящата тенденция при електроенергията, природния газ и други основни суровини.

Инфлацията можела да бъде подхранена допълнително от вероятността фирмите да вдигнат заплатите на служителите като индексация спрямо ускореното нарастване на потребителските цени. Това щяло да има обратен ефект и да доведе до увеличение на крайните цени, в резултат на което ефектите от текущото засилване на инфлацията щели да бъдат по-продължителни във времето.