Датската Saxo Bank направи прогнози за събития, които може да шокират обществото

Упадък на фейсбук и спотифай, криза в САЩ, бунт на жените търговци и радикален пробив в медицината. Това предвижда за 2022 г. датската Saxo Bank, която ежегодно изготвя своите “шокиращи прогнози”. В края на всяка година банката предупреждава за събития, за които не твърди, че непременно ще се случат, но ако бъдат подценени, може да са опустошителни и неочаквани за обществото.

1. Отлагат плановете за отказ от изкопаемите горива

Високата инфлация, движена от покачващите се цени на суровините поради нереалистичните планове за преход към зелена енергия, ще принуди страните да се откажат от целите си за борба с промените в климата. Властите на различни страни временно ще премахнат екологичните ограничения за нови инвестиции в добива на суров петрол и природен газ поради рязкото увеличение на цените на горивата и храните, както и от заплахата за социални вълнения.

2. Младите напускат фейсбук

Фейсбук ще еволюира от младежка социална мрежа до платформа за по-възрастни бейби бумъри. Проучвания, изготвени от самата компания на Марк Зукърбърг, показват, че тийнейджърите прекарват 2 до 3 пъти повече време в тикток, отколкото в инстаграм например. Инвеститорите ще разберат, че социалната мрежа губи младата си аудитория, с което и бъдещия си потенциал и рентабилност. Компанията майка на фейсбук - “Мета”, ще се опита да придобие снапчат и тикток, инвестирайки милиарди в създаването на Метавселена.

3. Конституционна криза в САЩ

През ноември 2022 г. в САЩ ще се проведат частични избори за Камарата на представителите и Сената. Противоречията между привържениците на Републиканската и Демократическата партия ще ескалират толкова много, че всичко ще завърши с пълномащабна конституционна криза, която да избухне в началото на 2023 г. В такава ситуация американските активи ще са в изключително нестабилно състояние. Доходността на американските облигации ще се повиши, а доларът ще падне, тъй като инвеститорите се стремят да се предпазят от “екзистенциална криза” в най-голямата икономика в света.

4. Инфлацията в САЩ достига над 15%

През 2022 г. Федералният резерв и неговият председател Джером Пауъл ще допуснат свръхстимулиране на пазара на труда, което ще доведе до рязко покачване на инфлацията. Пауъл очаква американците да се върнат на работа и да запълнят повечето от 10,4 млн. отворени позиции, когато COVID-19 изчезне. Но това няма да се случи. До началото на 2023 г. инфлацията в САЩ ще достигне над 15% - за първи път след Втората световна война.

5. Европа създава “Суперфонд”, финансиран от пенсии

Гаранциите, които САЩ предоставят на своите съюзници в Европа и Азия под формата на защита от военни и други заплахи, ще започнат да се свиват. Френският президент Еманюел Макрон, с подкрепата на италианския премиер Марио Драги ще предложи създаването на Суперфонд на ЕС, който ще има 3 приоритетни области - отбрана, климат и свързания с това преход към чиста енергия. Той ще се финансира от удръжки от пенсиите на работещите граждани над 40 г., а не с нови данъци.

6. Женска армия от инвеститори

Уморени от липсата на промяна в разликата в заплатите в сравнение с мъжете, жени инвеститори ще започнат да влияят на фондовия пазар чрез социалните медии. Те ще принуждават компании, които нарушават законите за гражданските права, да премахнат нечестните сексистки, расистки, възрастови и злоупотребяващи практики. Политиците по света ще подкрепят това движение, оказвайки още по-голям натиск върху компании с остарели патриархални възгледи.

7. Индия влиза в съюз с арабските държави

По света ще се създават нови съюзи, които се стремят да избегнат обвързването с Китай или САЩ. Индия ще се присъедини към Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив. Това ще позволи на страната да намали енергийната несигурност чрез внос на изкопаеми горива, да привлече огромни нови инвестиции в инфраструктура и да повиши селскостопанската производителност. В същото време арабските страни ще получат надежден пазар за износ.

8. Традиционни стрийминг услуги западат

Използвайки платформата NFT, артистите ще разпространяват музика директно на своите слушатели, заобикаляйки посредници като спотифай. NFT означава Non-Fungible Token, или криптовариант на документ за автентичност, който доказва оригиналността и собствеността на дадено произведение. Това позволява на музикантите да проследяват печалбите си и да получават плащания в реално време, вместо да дават по-голяма част от парите на стрийминг услуги.

9. Надпревара за хиперзвуково въоръжаване

През 2022 г. хиперзвуковата и космическата конфронтация ще засилят съперничеството между САЩ и Китай. Към тях ще се присъединят и други големи играчи с напреднали военни технологии, включително Русия, Индия, Израел и ЕС. “Хиперзвуковите технологии представляват революционна заплаха за дългогодишното военностратегическо статукво, тъй като носят асиметрични нови отбранителни и настъпателни способности”, се казва в прогнозата

10. Медицински пробив увеличава продължителността на живота с 25 г.

През 2022 г. ще има голям пробив в медицината. Учените ще създадат “коктейл” от лекарства, които ще регулират процесите на клетъчно ниво. Така животът на човек ще се удължи най-малко с 25 години. Новият медикамент ще може както да забави стареенето, така и да подмлади вече остарели клетки. Повечето заболявания ще са много редки или дори елиминирани благодарение на редактирането на ДНК, когато съществуващите клетки, включително потенциално опасните, действително се “пренаписват”.