"След извършената проверка се оказа, че изнесеното от медиите не отговаря на реалността. Назначаването на Ваня Караганева е било законно. Няма административен проблем, а има проблем с това, че някой не иска да бъде прекратен старият модел на управление." Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева пред БНТ. Според нея избухването на скандала в Държавната консолидационна компания е добре пресметнато.

"Административен проблем по-скоро няма. От проверките, които колегите извършиха в периода между вторник и петък, всичко това, което се изнесе в медиите, се оказа не толкова добре подплатено с фактология", заяви Везиева.

Ваня Караганева е била назначена законно на поста си и не е истина и че е подписан рамков договор за милиони левове, каза Везиева. За нея проблемът е че някой не иска до промени стария модел на управление. Тя подчерта, че когато е станала министър на икономиката, е била готова на диалог и сътрудничество с директорите на компанията.

"Това, което видях през последната седмица обаче ми показва, че като че ли съм била много мека в решенията си, защото сега нямаше да сме свидетели на този скандал и то в в момента, в който се съставя ново правителство. Този скандал е според мен добре пресметнат във времето кога да избухне", каза тя.

Везиева възприема скандала като повод да се върне старият модел на управление, да се оплюват едно или друго търговско дружество и да се покрият раздадени милиони левове. Не се ангажира с мнение дали скандалът е лично насочен към Кирил Петков, който е назначил Ваня Караганева в ДКК.

"Аз смятам, че когато тръгва да се прави една реформа, първата реакция е в администрацията и те са тези, които не искат да променят начина си а работа. Всяка една реформа среща съпротива", обясни Везиева.

По думите ѝ не е нормално административни служители открито да работят по министерствата си. Министърът на икономиката заяви, че всички решения в ДКК са взимани от целия борд на директорите, включително и те са назначили Ваня Караганева.