От НАП са хванали търговци, които продавали цитрусови плодове като собствена продуция, съобщиха от приходната агенция. Това станало при проверки на борси и тържища в страната на мобилни екипи от “Фискален контрол”.

По закон малките земеделски производители могат да предлагат собствена продукция, без да използват апарати и да издават касови бележки при продажбата им.

Тарикати прекупвачи се опитали да използват този текст и да продават плодове, които не се отглеждат у нас, като собствени. Имало и предлагане на големи количества продукти, с които търгуват целогодишно. На измамниците били съставени актове с глоби до 3000 лв.

НАП стартира проверките по борсите и тържищата в страната през септември. Целта на данъчните, които сложиха екипи на входа и на изхода, е да се пресекат опитите за контрабанден внос и укриване на приходи от продажбите.

През този месец проверките са засилени заради повишеното пазаруване на плодове и зеленчуци за предстоящите празници. Данъчните предупреждават, че ще се следят не само борсите, но и местата извън тях, където традиционно има предлагане на продукция от земеделски производители.