Скъпият ток удари силно по ски съоръженията

Почти всички услуги и стоки, свързани със зимния туризъм, са средно с 10-15% по-скъпи в сравнение с миналогодишните, но въпреки това записванията за сезона вървят добре, поне засега, установи проверка на “24 часа”.

Ударът с цената на тока засегна най-вече ски съоръженията – влекове, кабинкови и седалкови въжени линии и т.н. С изключение на Банско, където

вече пети

пореден сезон

цените ще са

едни и същи,

в другите ски курорти има поскъпване, което засяга всички видове карти: сезонни, единични и т.н.

Например в Пампорово картата за възрастен е вече 1480 лв., а беше 1025 лв. миналата зима. Цената от 1480 лв. е обаче само за закупилите до 10 декември. Колко ще струва след това, зависи най-вече от това дали деветте процента ДДС върху тази услуга ще се запази за целия зимен сезон, т.е. и за догодина, защото мярката бе гласувана само до 31 декември 2021 г.

Новата цена на сезонната карта за младежи и за хора над 65-годишна възраст в Пампорово е 1184 лв., а детските са 888 лв. Средното повишение на тези цени е с около 35-40% в сравнение с миналата зима.

В Боровец поскъпването е още по-голямо – от порядъка на 50%. Миналогодишната сезонна карта там

струваше хиляда

лева, а сега се

предлага за

1500 лв.

За деца и младежи от 7 до 22-годишна възраст миналата зима картите за целия сезон бяха 700, а сега ще струват 1000 лв.

На практика в Боровец сезонните карти стават по-скъпи от тези в Банско, където за лоялните клиенти цената за целия сезон може да бъде и 1300 лв., но ако човек е член на Bansko Loyalty Club, т.е. е купувал сезонна карта в продължение на 2 години. Но дори да не отговаря на това условие, картата за целия сезон пак струва малко по-евтино, отколкото в Боровец – 1450 лв.

И в най-големия зимен курорт у нас обаче

обявените

цени са до

18 декември,

когато е официалното откриване на зимния сезон. Засега ски пистите не са готови, няма достатъчно сняг, но специално за 8 декември съоръженията ще работят, каза за “24 часа” маркетинг директорът на концесионера “Юлен” АД Иван Обрейков.

Нощувките обаче повсеместно са с около 15% по-скъпи от миналогодишните и само малцината,

които са успели

да си направят

резервациите

по-рано,

ще платят колкото миналата година, каза шефът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

Това поскъпване няма нищо общо с традиционното нарастване на цените за нощувка в зимните курорти от началото на декември. Този период от годината почти до края на февруари там се смята за “висок” сезон и нощувките струват поне с трийсетина процента отгоре.

Например 4 нощувки в студио в 4-звезден хотел в Пампорово през есента струват 204 лв., докато от 1 декември цената става 279 лв. Тази зима

5-дневната

почивка там

ще излиза

поне 320 лв.

Същото е положението и с изхранването в заведенията, но това важи не само за Банско, Пампорово, Боровец, Чепеларе и другаде, а за цялата страна. Дори статистиката отбелязва, че на годишна база храненето в ресторант е с 6,6% по-скъпо, отколкото е било година по-рано, а цените в баровете са с 4,4% по-високи.

Записванията за предстоящия сезон засега вървят добре и са двойно над миналогодишните, лошото е, че не е ясно дали ще се изпълнят.

Банско например

разчита основно

на български

почиващи,

а от чужденците - най-вече на гости от околните балкански държави, най-много от Турция, Румъния и Гърция. И тук както и в Боровец за първи път след 1 година отсъствие има записвания от Великобритания и Ирландия.

Очакват туристи от Великобритания в средата на декември

Първите гости от Великобритания след една година отстъствие се очаква да дойдат през втората десетдневка на декември, съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Вече има обявен график за чартърни полети оттам.

През лятото България не успя да посрещне нито един британски турист, защото страната ни попадаше в червена зона с висок брой заразени с COVID-19. В момента у нас за пристигащи от Великобритания важат ваксинационните сертификати, а на Острова процентът на ваксинираните е 70.

Има много записвания от Румъния, но тези очаквания може да изиграят лоша шега на бранша, тъй като ситуацията с пандемията там е много сериозна.

Другите държави, от които има записвания за зимен туризъм, са Русия, Украйна, Северна Македония, Сърбия и Турция, като от Македония и Сърбия предпочитат Боровец и Банско като по-близки до тях, а записванията от Турция са предимно за Пампорово.

Като цяло очакванията са за двоен ръст на гостите в сравнение с миналата зима, но тогава сезонът беше изключително слаб.

Пампорово се предпочита от гостите от Турция.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Пампорово се предпочита от гостите от Турция. СНИМКА: “24 ЧАСА”