14,8% от обявите са за хоум офис

Почти двоен ръст на обявите за работа се наблюдава за година, най-търсени се оказват сервитьорите и IT специалистите. Това показват данни на кариерния сайт JobTiger за динамиката на трудовия пазар у нас.

Общият брой на предложенията в сайтовете за работа в страната през ноември е бил малко над 40 хил., като в сравнение с ноември 2020 г. те са с 86% повече.  Миналата година обаче беше отчетено едно от най-ниските нива на публикувани обяви от началото на пандемията, задминати единствено от тези през март.

С цели 249% са се увеличили обявите в хотелиерския и ресторантьорски бранш.

Трицифрен спрямо 2020 г. е и ръстът при информационните технологии - 126%, Двойно се е увеличило и търсенето на специалисти с образование в сферата на счетоводство, одит и финанси, както и в административните и обслужващите дейности. С 92% повече са обявите в сектора “Търговия и продажби”, “Маркетинг и реклама” - с 81%, “Производство” - 72%, “Логистика и транспорт” - с 65%. В секторите здравеопазване и фармация и строителство увеличението е съответно с 56 и 52%.

Спрямо октомври картината е малко по-различна - на месечна база се наблюдава намаление с малко под 6 на сто на обявите за работа. Тенденцията на спад се задържа в почти всички сектори, като ръст може да се отчете единствено при счетоводители, одитори, финансисти (8%) и в сферата на информационните технологии (1%). 

В другите отрасли броят на обявите е намалял - най-много в строителството, транспорта и логистиката - с по 12%, при търговията и продажбите спадът е с 8 на сто, в ресторантьорския бранш - 7%, а в производството - 6. В секторите “Здравеопазване и фармация”, “Маркетинг и реклама” и “Административни и обслужващи дейности” също има лек спад - съответно с 0,4, 1 и 3%.

Вече 1 на всеки 7 обяви дават възможност за дистанционна работа - предложенията за работа от вкъщи са нараснали с 3% спрямо октомври. Делът им спрямо общия брой обяви е 14,8%.

Най-многобройни са тези предложения в IT сектора, но работа от вкъщи може да се намери в голяма степен и в сферата на “Административни и обслужващи дейности”, както и в секторите на аутсорсинг индустрията, търговията и продажбите.

Едва 0,4% от всички обяви поставят като условие кандидатите да имат зелен сертификат. Половината от всички предложения са в столицата.