170 лв. цена на тока за мегаватчас през 2030 г. предлага сценарий, който може да се постигне с 15,72 млрд. лв. инвестиции за 10 години. Те ще осигурят 4100 мегавата фотоволтаици, 3260 мегавата вятърни мощности, 859 мегавата батерии за съхранение на ток, 470 мегавата малки газови мощности, 75 мегавата биомаса и 50 мегавата за геотермална енергия.

За тези години се извеждат 4365 мегавата въглищни централи, тоест всички, не се инвестира в ядрени мощности. И България ще е от най-зелените при производството на ток, с 4,3 кг вълеродни емисии на мегаватчас. Това е единият от трите сценария за развитието на енергетиката до 2030 г. в план “Визия 2030 г.: За по-евтина електроенергия и по-конкурентна икономика”, представен от международни експерти във вторник.

Първият сценарий е по сегашната стратегия, с 2300 мегавата ВЕИ, с 1911 мегавата по-малко от сега тецове на въглища, 1200 мегавата газова централа. Не се правят инвестиции в АЕЦ, батерии и ПАНЕЦ. Вложенията са 5,54 млрд. лв., токът ще струва 226,94 лв. за мвтч, а въглеродната интензивност ще е 112 кг за мегаватчас емисии.

Другият е газов. Той предвижда 1470 мегавата парогазова мощност, към 4600 мегавата ВЕИ, извеждане на въглищата от енергетиката, 425 мегавата батерии. Малки мощности на биомаса и геотермални източници. Инвестициите са 11,30 млрд., цената на тока 222,83 лв., а въглеродните емисии са 54 кг за 1 мвтч ток.

Визията е подкрепена от три от водещите енергийни асоциации у нас - Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация и Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия. В началото на 2022 г. се планират срещи с правителството, работодатели, синдикати и неправителствен сектор в търсене на широка подкрепа от бизнеса и гражданите.

Ако бъде предпочетен първият сценарий средната цена на електроенергията в България може да бъде намалена с 25% спрямо очакваната, ако се запази сегашната стратегия, смятат експертите.

“Токът от нови соларни и вятърни централи е по-евтин от всички останали варианти. Чистата енергия гарантира предвидимо ниски цени и повишава енергийната сигурност, защото се произвежда тук, в България. Неслучайно десетки заводи инсталираха соларни панели и сами произвеждат тока си. Благодарение на това част от консумираната електроенергия им излиза 100 лв. за мвтч вместо 500 лв., колкото е на борсата. Възобновяемата енергия намалява високите сметки днес и гарантира дългосрочно по-ниски цени за години напред”, заяви Никола Газдов, председател на АПСТЕ.

Някои компании като Amazon, Google и Microsoft имат цели за пълна декарбонизация до 2030 година и ако България тръгне по верния път, може да се превърне в магнит за инвеститорите, казва Димитър Енчев, управляващ партньор в  PostScriptum, която е изработила плана.