Прокуратурата в Манхатън наложи на Майкъл Стайнхард доживотна забрана да колекционира древни предмети на изкуството

Американският милиардер Майкъл Стайнхард, пионер в сферата на хеджфондове, филантроп и страстен колекционер, ще трябва да върне на притежателите им 180 произведения на изкуството на стойност 70 милиона долара, откраднати от 11 страни, сред които и България. Той получи първата по рода си доживотна забрана да колекционира антики, се казва в изявление на прокурора на Манхатън Сайръс Ванс-джуниър, цитиран от Си Ен Би Си. Разпореждането е следствие на споразумението между обвинението и адвокатите на богаташа. До него се стигна след разследване за “криминално поведение” срещу Стайнхард, започнало през 2017 г.

В официалното съобщение се посочва още, че това разследване е било подпомогнато от правораздавателните органи в България и още 10 държави, като на страната ни ще бъдат върнати откраднати от нейна територия древни артефакти. Не се уточнява колко са те на брой, нито се описва какви са. Така ще се постъпи и с другите помогнали в разследването държави - Гърция, Турция, Израел, Египет, Италия, Ирак, Йордания, Ливан, Либия и Сирия.

През 2017 г. прокуратурата в САЩ започва проверка за ролята на милиардера в придобиването, притежаването и продаването на повече от 1000 древни предмета, като за 180 от тях категорично е доказано, че са откраднати от държавите, където са открити. От тях 171 ценни предмета са били притежание на трафиканти, които са ги придобили вследствие на граждански конфликти, грабежи и иманярски набези. Според Сайръс Ванс стремежът на Стайнхард да се сдобива с нови произведения на изкуството

не е познавал

географски и

морални граници,

поради което е разчитал на престъпни босове, перачи на пари, и иманяри, ограбващи гробници, за да попълва колекциите си, цитира сп. “Форбс”. “В продължение на десетилетия той е проявявал неистов апетит за плячкосани антики, без съображения дали действията му са законни, дали е легитимен произходът на предметите, които е купувал и продавал, нито за тежките щети върху културата в цял свят, които са били нанесени”, посочва прокурорът.

След постигането на споразумението делото срещу милиардера е прекратено без повдигане на криминални обвинения. Според Ванс това ще даде възможност да се избегне съдебен процес, така че предметите да могат да бъдат върнати максимално бързо на законните им притежатели, вместо да бъдат държани като доказателства в продължение на години. Така се запазва и възможността

да бъде

защитена

анонимността

на свидетели

в САЩ и чужбина, защото при процес би трябвало самоличността им да излезе наяве. Избягва се също свръхнатоварването на страни с ограничени ресурси, които в случай на процес щеше да се наложи да изпратят свидетели, посочва още обвинението в Манхатън. Според адвокатите на Майкъл Стайнхард клиентът им бил много доволен от крайния резултат.

Стайнхард е на 81 г. (роден е на 7 декември 1940 г.) и според сп. “Форбс” личното му богатство се оценява на 1,2 млрд. долара. Той основава “Стайнхард Партнърс” през 1967 г., закрива своя хеджфонд през 1995 г. и се оттегля от бизнеса през 2019 г., след като в продължение на 15 години е председател на борда на “Уиздъм Три инвестмънс”.

Случаят е и един от първите на създаденото през 2017 г. специално Бюро за трафик на антични предмети към прокуратурата на Манхатън. Той започва, след като прокурори установяват, че милиардерът е купил струваща милиони долари статуя, открадната по време на гражданската война в Ливан и дадена под наем на музея “Метрополитън”.

Пред британския в. “Гардиан” проф. Христос Цирогианис, бивш водещ археолог от университета в Кеймбридж, а понастоящем професор в датския университет “Орхус” и сътрудник на Интерпол, казва, че

за 15 г. е

идентифицирал

1550 откраднати

антики,

които са се предлагали на аукциони, в търговски галерии или са били изложени в музеи и частни колекции.

“За първи път предупредих прокуратурата в Ню Йорк за Стайнхард през 2014 г., когато

разпознах

изключително

рядък

праисторически

идол от

Сардиния,

струващ между 800 000 и 1,2 млн. долара. Той беше предложен на търг от Стайнхард в “Кристис” в Ню Йорк. Открих снимка на същия идол, счупен на части, в архивите, конфискувани от прочутия и осъден дилър на предмети от древността Джакомо Медичи. Предметът бе оттеглен от търга и репатриран в Италия. Този случай доведе до претърсване на офиса и къщите на Стайнхард с резултата, който виждаме днес”, разказва археологът.

Според заемащото 142 страници изброяване на фактите по случая се посочва, че за 138 антики е установено, че идват от Гърция, Израел или Италия. Стайнхард признава, че повечето от тях е купил от един посредник и че те “нямат произход”. Сред тях е ритон с изящно изработена глава на елен от IV в. пр Хр., оценен на $ 3,5 млн., който той дава под наем на “Метрополитън” през 1993 г. Изящното произведение се появява на международния пазар на предмети на изкуството след грабеж в Милас, в турската провинция Мугла.

Ето още няколко описани от прокуратурата в Манхатън предмета, които Стайнхард се е споразумял да върне:

Ларнакс - урна от остров Крит, датирана 1400-1200 г. пр. Хр., купен през октомври 2016 г. от известния трафикант Юджийн Александър през базирана на Сейшелите компания. Продавачът дава инструкции да се плати през банка в Малта, по-късно затворена заради пране на пари. “Виждате ли това - казал Стейнхард на един от следователите. - За него няма удостоверен произход.

Ако видя подобно

нещо и ми

хареса,

купувам го”

Придобита за 575 000 долара, днес струва 1 млн.

Фреска от Херкулан, купена през ноември 1995 г. от осъдения трафикант Роберт Хехт и работещия за него реставратор Хари Бюрки. Няма документ за произход. Изобразен е Херкулес като дете, душащо змията, изпратена от Хера да го убие. Датирана е към 50 г. сл. Хр. и е открадната от римска вила в Херкулан в подножието на Везувий през същата 1995 г. Придобита за 650 000 долара, днес струва 1 млн. долара.

Златна купа от Нимруд (Ирак), купена през юли 2020 г. от Святослав Конкин без документ за произход. Като се започне от 2015 г. антики от Нимруд, най-вече златни и изработени от други ценни метали, стават обект на трафик от “Ислямска държава”.

Купата се появява през октомври 2019 г., когато служител от митниците уведомява Бюрото за антиките, че Конкин пристига в Ню Йорк с полет от Хонконг, за да я предаде на Стайнхард. Придобита за $ 150 000, днес струва $ 200 хил.

Три посмъртни маски, купени през октомври 2007 г. от известния трафикант Гил Чая, без документ за произход. Това става по-малко от година след появата им на пазара. Изработени от камък някъде между 7000 и 6000 г. пр. Хр., те идват от планините на Юдея, най-вероятно от Шефела в Израел. Придобити за $ 400 хил., оценката им днес е $ 650 хиляди.