В момент, в който стойността на турската лира се срива и жестоката инфлация стопява спестяванията на турците, много хора в Истанбул чакат на опашка за евтин хляб в опит да спестят малко пари от бюджетите си, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

В квартал Султангази, където традиционно подкрепят Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган, няколко души чакат да си купят хляб от будка на общината, казвайки че повишаването на цените не им остава избор.

"Хората сега са в такова положение, че трябва да се брои всяка лира", казва Йозджан Кетхуда, на 50 години, който купува хляб за семейството си. Той обвинява правителството.

"Правителството трябва да се смени, защото от 20 години системата е една и съща", казва Кетхуда. "Много хора тук може да казват "Да си жив и здрав, султане мой", но този период е приключил. Онези, които заедно с мен, гласуваха за Партията на справедливостта и развитието, също срещат трудности".

Рамазан Камбай казва, че финансовото положение на семейството му се е влошило рязко. Те преживявали с по хиляда лири на седмица, като половината отивали за храна. Със срива на лирата обаче сега стойността на хиляда лири съответства на едва 73 долара, които не могат да покрият нуждите им.

"Да взимаш хиляда лири на седмица не е достатъчно", казва Камбай. "Кого да обвиним за това?".

За кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, смятан за възможен опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган, опашките илюстрират не само икономическата криза, но и провала на правителството, показвайки нуждата от политическа промяна.

Неговата община продава хляба за 1,25 лири /около 15 стотинки/, което е почти наполовина по-малко от тази в обикновените бакалии. Количеството на произвеждания хляб е почти двойно - до 1,5 милиона хляба на ден, за да се отговори на нуждата. Опашките според него обаче показват, че това не е достатъчно.

"Това показва много ясно бедността. Хората не изпитват удоволствие от това да се редят на опашки за хляб", заявява кметът на Истанбул в интервю за Ройтерс.

Само през ноември турската лира загуби 30 на сто от стойността си, а официалната годишна инфлация скочи до 21,3 на сто, след като от септември централната банка намали лихвените проценти от 19 на сто на 15 на сто заради натиск от страна на Ердоган.

Според данни на общината цената на живота е скочила с 50 на сто за година, като наемите са се увеличили със 71 на сто, а много основни за домакинствата стоки са поскъпнали между 75 и 138 на сто.

"Сегашният процес не е просто икономическа криза. Искам да подчертая, че това е политическа криза", заявява Имамоглу.